Uoči nastupa

INTERVJU Fedde le Grand: U Revelinu sam doživio jednu od najtoplijih dobrodošlica ikada!

Nizozemska DJ superzvijezda Fedde Le Grandu nastupa večeras u Culture Clubu Revelin i time otvara drugi po redu Re-Vel-In festival. Čovjek koji godinama trese podije širom svijeta, čiju je muziku Madonna osobno koristila za promociju svoje "Sticky and Sweet" turneje i koga je zamolila da izmiksa hit “Give It to Me”, koji je pokupio neke veoma važne nagrade, bio na prvim mjestima top lista u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Rusiji, Finskoj, Bugarskoj...

 “Put Your Hands Up” mu je otvorio vrata u mainstream svijet, ali on voli i eksperimentirati s malo mračnijim, minimal tech-house zvucima, i to radi podjednako dobro kao što radi hitove. Za čitatelje PortalOka otkrio je mali dio sebi i najavio vrhunsku zabavu u Dubrovniku. 

Ovo je vaš drugi posjet Culture Clubu Revelin. U kakvom sjećanju vam je ostao ovaj klub?


- Zadnji put kad sam tamo nastupao, bilo mi je jako lijepo. Definitivno je to bila jedna od najtoplijih dobrodošlica koje  sam imao.  Nadam se kako će ovaj put biti čak i bolje.

Nastupate po cijelom svijetu. Koju  publiku smatrate najboljom ili najluđom?

- Po tom pitanju koja je publika najluđa, mislim kako je teško ‘potući’ Brazilce. Oni su uvijek za velike partije, tamo je baš seksi, latino vibra na plesnom podiju… Oni se jednostavno obožavaju zabavljati i podizati atmosferu do onih granica i visina do kojih najviše mogu ići. 

 Najbolja publika? Meni je najdraža ona u Sofiji, u  Bugarskoj, u klubu zvanom Jalta. Uvijek se uistinu unesu u ono što radim i nikad ne žele da odem.  Zbog njih nekad nastupam šest , sedam, pa čak ponekad i osam sati, jer oni jednostavno ne žele ići kući. Ne žele da završi večer i to je za mene, kao osobu koju su oni došli vidjeti,  velika čast i prelijepo iskustvo, da mogu biti dio nečega što je čista glazba i zabava.

Preferirate  li veće prostore ili klubove kao što je Culture Club Revelin?

- Često me to pitaju, i da budem iskren,  drugačiji je doživljaj nastupati na velikom festivalu ili događaju, nego u manjim, intimnijim klubovima, pa ne mogu reći preferiram li više jedne ili druge. Drago mi je što imam priliku iskusiti oboje!

Kakvo je stanje elektronske glazbe danas, u usporedbi s posljednjih nekoliko godina?

- Potpuno se promijenila i mislim da onaj koji kaže kako nije,  sigurno nije uključen u klupsku scenu odavno. Sve se promijenilo onda kada je industrija prešla iz  analognog na  digitalno. To je otvorilo svijet bavljenja ovom glazbom  tisućama ljudi, postalo je dostupno svima koji to žele.

Znam mnogo ljudi koji negoduju u ovom trenutku, jer smatraju kako se ova glazba  ‘srozala’ na neki način, ali ja se ne slažem. Da, naravno da je to rezultiralo pojavom više komercijalne glazbe koja pronalazi  svoj put do pop ljestvica i radijskih postaja. Ali tu je i veliko bogatstvo kvalitetne underground glazbe. Kao ljubitelju glazbe,  vaša odgovornost  je  pronaći je i podržavati kako bi  se  takva glazba dalje mogla razvijati.

Što publika u Revelinu može očekivati od nadolazećeg nastupa? Možda neke nove stvari?

- Bit ćete zadovoljni kad čujete, imam jako puno nove vrhunske glazbe! (smijeh)

Tu je naravno ‘Sparks’ koja je izašla nedavno, kao instrumentalna verzija, ali također imam i tri ili četiri nove stvari koje samo što nisu izašle, očekujemo da će to biti u sljedećih nekoliko mjeseci.  Također, testirat ću neku glazbu sa svog drugog albuma.A ovako je to izgledalo jednom u Revelinu...


Komentiraj članak

Komentari