Radimič Čačić

Intervencija Rohatinskog nije otišla u banke nego u 'novi državni dug'

Hrvatska svakim danom tone sve dublje, poručio je danas predsjednik HNS-a Radimir Čačić, notornim neistinama ocijenivši podatke iz vlade, koje prenose i neki mediji, o padu nezaposlenosti i nelikvidnosti.

Čačić je na konferenciji za novinare kazao da "desezonirana" anketna stopa nezaposlenosti svjedoči o rastu, a ne padu nezaposlenosti, "i nisam siguran da će se ostvariti najave premijerke Kosor da do kraja godine možemo očekivati 150 tisuća novih radnih mjesta". "Mrvicu mi se to čini nevjerojatnim", rekao je.

Neistinitima je ocijenio i informacije o padu nelikvidnosti, kao i ranije premijerkine najave da će problem nelikvidnosti riješiti do 1. lipnja. "Od 2009. do danas, za mandata vlade Jadranke Kosor, uspjeli su udvostručiti nelikvidnost. Vlada je jednako nesposobna, a financijski pokazatelji i dalje nezaustavljivo negativno rastu", poručio je Čačić.

Novac umjesto bankama otišao u vanjski dug

Da Hrvatska sve dublje tone u dug vidi u 5,5 milijardi kuna proračunskog deficita u prva tri mjeseca ove godine, kao i u, kako je rekao, podatku da je od 6,3 milijarde kuna, kojima je HNB intervenirao u bankarski sustav, 5,1 milijardi kuna završilo u "novom državnom dugu", a tek 1,2 milijarde u gospodarstvu. "Radilo se o intervenciji kojom se spašava država, a dodatno uništava gospodarstvo", ocijenio je Čačić.

Smanjenje poreza i povećanje kreditnih linija

Kao nužne mjere koje bi, po njegovu mišljenju, vlada odmah trebala povući naveo je oslobađanje prerađivačke industrije između 15 i 20 posto poreznih opterećenja.

HBOR bi, smatra, trebao povećati kreditne linije za realni sektor i turizam sa sedam na petnaest godina, čime bi se, uvjeren je, dužnike osposobilo za razvoj i nova ulaganja.

Čačić naglašava da bi cijene energenata u realnom sektoru trebale biti na razini donje petine cijena u Europi, a ne gornje kakve su danas, a komunalna bi poduzeća trebala limitirati svoj trošak za plaće te od iduće godine izaći na tržište. "Izostanak konkurencije u tom sektoru i stalni rast cijena neizdrživ je za gospodarstvo", istaknuo je.

"U kičmi realnog sektora - industriji, trgovini i građevinarstvu - je 33.000 zaposlenih manje, dok je u javnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu zaposleno novih 3700 ljudi. Toliko o istinama kuda hrvatska vlada vodi ovu zemlju", poručio je.

Dokaz kako treba funkcionirati u vrijeme krize je, tvrdi Čačić, Varaždinska županija kojom upravlja njegova stranka i koja je najkonkurentija u zemlji, "unatoč nekim kriminalnim mrljama gradskih tvrtki u Varaždinu, čijem rješavanju gradonačelnik Čehok nažalost nije pridonio".

Čačić je, na novinarski upit, odgovorio kako iz Mađarske nije dobio nikakve informacije vezano uz nesreću koju je tamo uzrokovao i u kojoj su poginule dvije osobe.

Upitan kako tumači tvrdnje odvjetnika obitelji poginulih da je (Čačić) neistinito prikazao kako se nesreća dogodila, odgovorio je kako ne zna što odvjetnik govori, te da je njegova uloga zastupati obitelj. "Ne samo da sam govorio istinu nego je istraga tu istinu i potvrdila. Sve što sam rekao je potvrđeno, a odvjetnik ima pravo govoriti što god želi. Ja i inače imam običaj govoriti istinu", rekao je Čačić.

Komentiraj članak

Komentari