Tragedija

INSPEKCIJSKI NALAZ OTKRIVA Zapaljivi strop nije smio biti postavljen u hidroelektrani u Platu

Prošlo je mjesec dana od tragedije koja se dogodila u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a koja je odnijela tri života. Spašavajući se od vatrene stihije koja se, prema neslužbenim informacijama, vrlo brzo proširila hidroelektranom u Platu, djelatnici Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko su skočili u odvodni kanal gdje su izgubili svoje živote.

Inspekcija rada je, kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, utvrdila nepravilnosti u hidroelektrani Plat, a prema DORH-u uputila kaznene prijave, što je nakon objave Dubrovačkog dnevnika potvrdio i ministar Marko Pavić. Dubrovački dnevnik doznaje kako se nepravilnosti prije svega odnose na PVC materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv. 

Prema nalazu inspekcije, a kako doznaje Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u boji'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu. 

Inspekcija je u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje

Dubrovački dnevnik danas je kontaktirao Inspektorat rada odakle su kazali kako su 'nalaze uputili prema institucijama' te kako 'institucije rade svoj posao'. Naglasili su kako izjave oko navedenog ne mogu davati dok nadležni ne odrade svoj dio posla. 

S obzirom na to kako Inspektorat rada pokriva samo dio u svojoj nadležnosti, postoji mogućnost kako će se dodatne nepravilnosti u hidroelektrane tek utvrditi. 

Komentiraj članak

Komentari