Dubrovačke ljetne igre

Impresivan spoj barokne glazbe i Beatlesa u Kneževu dvoru

Ugledni ansambl Solista Münchenske filharmonije zajedno s violončelisticom Monikom Leskovar, pravom miljenicom Festivalske publike, na 62. Dubrovačke ljetne igre donose privlačan i interesantan repertoar 27. srpnja u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati.

Raznovrsnost repertoara i fleksibilnost sastava je ono zbog čega su koncerti Solista Münchenske filharmonije posebno privlačni i interesantni. Pored toga, tu je i široki raspon repertoara koji obuhvaća gotovo sve glazbene periode i pravce, od baroka do suvremene glazbe. Sve to je, naravno, moguće samo zato jer je ansambl sastavljen od najboljih članova Münchenske filharmonije, orkestra izuzetne tradicije i kvalitete. Prva violončelistica Münchenske filharmonije Monika Leskovar glasila je za čudo od djeteta, a danas je zrela i kompletna umjetnica međunarodnih uspjeha i karijere te redovita i uvijek rado viđena gošća Dubrovačkih ljetnih igara. Nastupala je uz najveće svjetske orkestre i vodeće dirigente a muzicira na violončelu talijanskog majstora Vincenza Postiglionea iz 1884. godine.

Osim djela Händela, Avisona, Haydna i Detonija, ovi briljantni glazbenici izvest će najpopularniji Breinerov skladateljski projekt nazvan Beatles go baroque. Peter Breiner kao skladatelj oduvijek je bio sklon vrlo širokom i obuhvatnom pogledu na glazbenu umjetnost, prelazeći uobičajene granice klasične glazbe. Očita fasciniranost razdobljem baroka dovela ga je do ideje da poveže baroknu i popularnu glazbu. Riječ je o četiri concerta grossa, od

kojih svaki ima četiri stavka izgrađena na jednoj od uspješnica iz pjesmarice popularne britanske skupine. Kako stoji u podnaslovima, Breiner je pokušao pojedine hitove obraditi u stilu Händela, Vivaldija te Bacha.

Ulaznice se mogu kupiti putem interneta ili u 200 prodajnih mjesta diljem Hrvatske po cijeni od 200 do 300kn.

Komentiraj članak

Komentari