Registracija

Prijava

Kako uočiti znakove za uzbunu:

Ima li smisla spašavati vašu vezu?

Brojite li tko je koga više puta poljubio, posvećujete li se sve više prijateljima i hobijima te vodite zamišljene razgovore s partnerom, vašem se odnosu loše piše

U svakom odnosu povremeno se javljaju problemi, no sam opstanak odnosa ugrožen je ako ne postoji želja niti nada da se situacija uopće može popraviti. Ponekad se to može dogoditi i kod parova koji se ne svađaju, nijedan od njih ne vara, ali opet sve kreće po zlu, objašnjava psiholog dr. William Doherty, specijalist za bračnu terapiju. U svojih 35 godina iskustva on je primijetio da postoje univerzalni signali za uzbunu, koji predviđaju skoro okončanje odnosa.

Sve više zbrajate i oduzimate

Ako posljednje vrijeme sve češće analizirate koliko se žrtvujete i ulažete u odnos te pritom zbrajate koliko vam to partner vraća, situacija je krenula po zlu. Zbrajanje tko je koga koliko puta poljubio, rekao oprosti ili napravio neku sitnu gestu odaje mnogo veće nezadovoljstvo odnosom nego takve, naizgled banalne stvari. 

Razgovarate sami sa sobom, a s partnerom birate riječi

Ako nakon prepirke ili nesporazuma zamišljate razgovor sa svojim partnerom u kojem mu objašnjavate što vas i zašto muči, a to ne možete učiniti u stvarnosti, tada imate velik problem. To je pokazatelj kako ste svjesni da imate drugačije stavove i razmišljanja, a ako to kažete na glas, doći će do još većeg zahlađenja u odnosu. Tako zapravo "gutate" svoje frustracije, koje čekaju da izbiju na površinu, objašnjava Doherty.

Uspoređujete s drugima

Primjećujete li kako je muž vaše prijateljice divan jer joj bez razloga kupi cvijeće, ili je žena vašeg najboljeg prijatelja za poželjeti jer nije nimalo živčana, tada opravdavate nezadovoljstvo svojim odnosom i prebacujete krivnju na partnera. Smatrate kako bi vam odnos bio znatno bolji da se vaš partner više trudi, ugađa vam i bolje vas razumije, shvatite da tako ne tražite uzroke pogoršanja odnosa i što vi možete učiniti da ga popravite.

Zamišljate budućnost sami 

Pomisao na budućnost s vašim partnerom uzorkuje vam tjeskobu i nelagodu? Sve češće zamišljate kako bi bilo divno biti sam, otputovati s prijateljima ili svoje dane planirati kako vama odgovara? Ovo su očiti znaci želje za odvajanjem. Ipak, često se događa da ljudi koji nisu u dodiru sa svojim osjećajima zamišljaju takve scenarije bez da su promislili što stvarno grube ako se taj odnos okonča, objašnjava Doherty.

Pripremate teren za "soliranje"

Prije kraha veze ili braka, oni koji će ga inicirati se obično više angažiraju oko svojih prijatelja, hobija il samostalnih planova. To čine kako bi osigurali dobar društveni žvot i preskočili fazu žaljenja za odnosom, koja će se svakako dogoditi. Osim toga, posvećivanje aktivnostima i ljudima u koje ne uključujete partnera dovodi do sve većeg jaza i gubitka bliskosti. 

- Ponestaje vam tema, čini vam se da nemate zajedničkih interesa, prebacujete krivnju jer ga ne zanimaju vaši prijatelji, sve su to unaprijed pripremljeni obrambeni mehanizmi - ističe Doherty.

"Zahlađenje" u krevetu

Manjak akcije na seksualnom planu obično je odraz problema u vezi jer je vrlo teško održavati fizičku bliskost ako nestaje emocionalne. Mnogo puta ne nedostaje želje za seksom, ali se i u taj aspekt odnosa umiješa zbrajanje, tj, analizira koliko puta ga je tko od vas inicirao, čijem se zadovoljstvu više vremena posvećuje i slično.

- Mnoge veze funkcioniraju i s brojnim poteškoćama ako je seks dobar, no nestane li i te karike probleme je nemoguće ignorirati - smatra Doherty.

Ističe da bi na pojavu ovakvih znakova trebali iskreno popričati s partnerom oko vaše budućnosti, te razmotriti strategije kojima će se zbližiti ili se pak odlučiti na razlaz ako jedan od partnera više niti nije siguran osjeća li i dalje ljubav
Sve o temi: spašavanje veze

Povratak

Pošalji prijatelju

Kako uočiti znakove za uzbunu:

Facebook komentari

Komentari

Avatar

Prohodnost cesta


Od 17,20 sati za sav promet otvorena je autocesta A6 između čvorova Kikovice i Delnice.

Samo za osobna vozila otvorene su:
-autocesta A1 između čvorova Svetoga Roka i Maslenice (obilazak ostalih vozila je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Maslenice te Obrovca i
-Karina D54, D50 i D27) i
-dionica Jadranske magistrale (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Pojačan je promet na autocesti A2 između čvorova Jankomir i Zaprešić.

Jak vjetar usporava promet na autocestama A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovice i Delnica te A1 između tunela Svetoga Roka i čvora Skradin.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od kiše u Lici i Slavoniji. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zbog prometne nesreće zatvorena je lokalna cesta LC20037 Podbrest-Otok. Obilazak je državnom cestom D20.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim cestama:

-D42 Poljanak(g.ž.)-Poljanak(g.ž.),
-D52 Špilnik-Korenica,
-D218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D512 Makarska-Ravča na predjelu Stupica,
- D22 Možđenec-Sudovec i Križevci-Sveti Ivan Žabno,
- D30 dio Zagrebačke ulice u Petrinji,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Naizmjence se vozi:
- na D1 Korenica-Debelo Brdo
- na D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu.
- na Jadranskoj magistrali kod Draga, kroz Duće, kod Drvenika, Zaostroga i Podaca, između Slanog i Trstenog i u mjestu Soline ( Dubrovačko- neretvanska županija).
- na D25 Bunić-Ljubovo,
- D75 kroz Umag,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog i
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Večeras u razdoblju od 22,00 do 06,00 sati zbog radova na čišćenju podvožnjaka Žabica na državnoj cesti D8 promet će teči gornjim prometnim trakom uz privremenu prometnu signalizaciju.

Na državnoj cesti D38 Pakrac-Požega prekida se promet svakog radnog dana od 08,00 do 18,00 sati, zbog razminiranja kod mjesta Mijači i Kamenska (od 8. do 16. travnja i od 22. do 30. travnja). Vozila se propuštaju svakog punog sata po 15 minuta. Vozače molimo za strpljenje. Nedjeljom te u dane praznika i blagdana neće biti razminiranja.

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5t najviše dopuštene mase bit će u petak, 18. travnja od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu, D8, cijelom njezinom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti D1, Ličkoj magistrali.

Povodom početka sezone vožnje, organizira se preventivno-sigurnosna akcija Dani tehničke ispravnosti motocikla i mopeda 2014.
Od 14. do 19. travnja, svim vlasnicima motocikla ili mopeda, omogućen je besplatni tehnički pregled u bilo kojoj stanici za tehnički pregled u RH.
Organizatori akcije su Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), Hrvatski autoklub (HAK), Centar za vozila Hrvatske (CVH) i sve stanice za redovni tehnički pregled vozila.

U promet se uključuje sve veći broj motociklista i biciklista stoga pozivamo ostale sudionike u prometu na pojačan oprez i da obavezno provjeravaju „mrtvi kut“. Upozoravamo motocikliste i bicikliste da na kolniku još uvijek mjestimice ima pijeska i šljunka, posebice na cestama kroz gorska područja te da voze u skladu sa prometnim propisima.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,128315 5,143746 5,159177
Kanada Kanada 1 CAD 4,980014 4,994999 5,009984
Češka Češka 1 CZK 0,276074 0,276905 0,277736
Danska Danska 1 DKK 1,017173 1,020234 1,023295
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,465914 2,473334 2,480754
Japan Japan 100 JPY 5,369429 5,385586 5,401743
Norveška Norveška 1 NOK 0,918155 0,920918 0,923681
Švedska Švedska 1 SEK 0,834718 0,837230 0,839742
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,239849 6,258625 6,277401
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,224488 9,252245 9,280002
SAD SAD 1 USD 5,479848 5,496337 5,512826
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,594521 7,617373 7,640225
Poljska Poljska 1 PLN 1,811584 1,817035 1,822486

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.