DLJI

IGRE SE BLIŽE KRAJU Evo što o Igrama kažu vijećnici

Ovogodišnje 70. Dubrovačke ljetne igre bliže se završetku, stoga je Dubrovački dnevnik pitao dubrovačke vijećnike Patriciju Mage Vidak (DDS), Katarinu Doršner (HDZ), Vida Bogdanovića (HSS) i Jadrana Barača (SDP) u čemu oni vide važnost Igara i kako su zadovoljni ovoljetnim programom.

Vijećnica DDS-a Patricija Mage Vidak kaže da su Igre identitet našega Grada i države, te da su bitan promicatelj kulturne djelatnosti Grada, županije i domovine. 

- Treba ih njegovati i nikada ne dozvoliti da se prekinu. Išla sam na predstavu HNK "Tko pjeva zlo ne misli", izvrsna je bila. "Hamleta" i gostujuće Beogradsko pozorište s predstavom "Balkanski špijun" nisam gledala, ali sam za predstavu čula da je izazvala smijeh kod publike i da je bila dobra. Veselim se premijeri predstave "Geranium" Iva Vojnovića koju ću sutra gledati. - kaže Mage Vidak.

 - Repertoar Dubrovačkih Ljetnih Igara je vrlo dobar, a mogao bi biti i izvrstan barem što se tiče dramskog dijela, kad bi se svake godine izmjenjivale dramske predstave naših pisaca Drzića i Vojnovića kao što su Skup, Dundo Maroje, Na taraci, Ekvinocijo... - rekla je ona. 

 - Nekada je ambijentalnost  određivala repertoar festivala i njegovu organizaciju pa je većinu predstava izvodio Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih hrvatskih glumaca, ali je bilo i gostujućih predstava koje su doprinosile ekskluzivnosti festivala, a u današnje vrijeme ta ambijetalnost se srezala na minimum. - prokomentirala je Patricija Mage Vidak.

Gradski vijećnik HSS-a Vido Bogdanović kazao je kako je većinu ljeta proveo na Lopudu tako da nije prisustvovao ovogodišnjim Ljetnim Igrama, no upoznat je preko medija s programom.

 - Ljetne igre bi trebale biti bitne, a jesu li bitne osim nekakvoga malograđanskoga pokazivanja nisam siguran. Mislim da je njihova važnost u podizanju ukupne kulturne plime Dubrovnika kao jedne urbane zajednice. - kaže Bogdanović.

Predsjednik dubrovačkog SDP-a i gradski vijećnik Jadran Barač je uživao na nekoliko koncerata u sklopu Igara, no na predstave nije stizao. Generalno je upoznat s programom, ali ne detaljno jer kako za sebe kaže nije pratitelj Igara u smislu da pohodi svaki tjedan na predstave.

 - One su bitne jer tradicionalno predstavljaju jedan kulturni proizvod koji je Dubrovnik, mimo spomeničke baštine, stavio na jednu međunarodnu mapu sudionika, vrhunskih glazbenika, glumaca, skladatelja, orkestara. Iako nisam stručan po tom pitanju siguran sam da treba raditi da uvijek budu predstave i ostali aranžmani na što većem nivou i da budu progresivne, avangardne, da izazivaju bilo kakvu reakciju jer kultura je u osnovi izazivanje emocija i ako toga nema u Ljetnim Igrama onda takva umjetnost nema smisla, da to bude reda radi i da se reciklira i ponavlja iz godine u godinu. Ja sam za to da se jednom dijelu aranžmana koji se tiče dubrovačkih eminentnih ličnosti kao što su Marin Držić i Ivo Vojnović uvijek osigura mjesto, ali uvijek treba raditi i na nadogradnji. - prokomentirao je Barač.

Gradska vijećnica HDZ-a Katarina Doršner velika je ljubiteljica Dubrovačkih Ljetnih Igara. Ovo ljeto posjetila je Marijinski teatar na Gradcu, za kojeg kaže da je zasigurno jedinstvena pozornica, slušala je Jazz na Revelinu, pijanisticu Yuju Wang i Andreasa Ottensamera koji je svirao klarinet. Posebno je pohvalila i Linđovu izvedbu za koju je izjavila da je bila razigrana i šarolika. Nažalost, kako govori, nije mogla prisustvovati Pogorelićevoj izvedbi zbog posla, no za njega kaže da predstavlja dubrovačko sidro i da je dobro što je i on izabrao jubilarne 70. Igre kao svoju pozornicu.

 - Htjela bih reći da 70 godina Igara govori samo po sebi o svojoj vrijednosti i o gradu koji ih čuva i njeguje. Ovo su i svjetske Igre, ali prvenstveno dubrovačke jer ih je Dubrovnik iznjedrio i tome se ne treba čuditi jer je Dubrovnik kroz vjekove bio perjanica kulture i ljepote. Pročitala sam od gospodina Saše Božića jedan intervju u kojem je izrazio zabrinutost da su naša kazališta počela gubiti doticaj s europskim kazalištima i to me potaknulo zaista na razmišljanje. Očekivamo europska kazališta na Dubrovačkim Ljetnim Igrama jer mi imamo kulise, one su tu, imamo erudite i književnu baštinu kako dubrovačku tako i hrvatsku koja je sigurno dio i europske baštine. - navela je Doršner.

 - Osjećam bilo naroda da ljudi vape za Držićem u gradu, za našim autohtonim autorima koji su i svjetski i europski. Od njih sve generacije moraju i trebaju učiti i prenositi dalje na sljedeće generacije s paradigmom koju bi tako stvorili kako bi Igre mogle biti privlačne za velike svjetske kuće jer sam sigurna da Držić može biti taj magnet, a Igre jesu čuvari blaga i ne smiju to vrijednost izgubiti. - rekla je,.

Katarina Doršner podsjeća i na Kazalište Marina Držića koji je konstanta kroz cijelu povijest Dubrovačkih ljetnih Igara.

 - Oni su na jedan način škrinja koja uvijek čuva književnu baštinu i prenosi na mlađe naraštaje i žao mi je da nema Kazališta Marina Držića, ali sam uvjerena da će se to promijeniti, da je to iznimno i da će već dogodine u tom smislu biti drugačije. Evo 14. rujna Kazalište Marina Držića priprema izvrsnu premijeru za koju mislim da će zadovoljiti raznolike ljubitelje kazalište, gdje slovenska grupa Laibach radi glazbu i mislim da će to biti lijepi nastavak Ljetnih Igara u kasnu jesen. - ističe Doršner.

Za kraj je Doršner prokomentirala kako su Dubrovačke ljetne Igre zasigurno najvažniji nacionalni i dubrovački kulturni festival u Republici Hrvatskoj i da se treba samo fokusirati na kvalitetnu promidžbu i prezentaciju posjetiteljima.


Erna Burina/Dubrovački dnevnik


Komentiraj članak

Komentari