Stručnjaci tvrde

IDETE ČESTO U TERETANU? Ove stvari nisu baš pogodne da ih nosite kada vježbate

Stručnjaci kažu da na izvedbu i učinkovitost vježbanja, osim kondicije, prehrane i drugih čimbenika, utječe i to što nosite.

Deset godina star grudnjak ili srednjoškolska majica su vam možda udobni, ali zbog takve odjeće može vam biti teže trenirati, piše Index.

Evo što nikada ne biste smjeli nositi u teretani.

1. Odjeća od stopostotnog pamuka

Pamučna odjeća možda neće imati neugodan miris kao sintetičke tkanine, ali “pamuk doslovno upija svaku kap znoja zbog čega se možete osjećati kao da na sebi nosite mokri ručnik”, otkrio je trener Chad Moeller.

Osim toga, što je odjeća vlažnija, to je veća vjerojatnost za pojavu bakterija.

“Ako je koža u doticaju s dijelom odjeće na kojem su se počele razvijati bakterije, to može dovesti do gljivične infekcije kože”, objasnila je liječnica Navya Mysore i poručila da umjesto pamuka odaberete komade odjeće ciljano proizvedene za vježbanje.

2. Iznošene tenisice

Postoji pravilo prema kojem tenisice treba promijeniti nakon što ste u njima prešli 500 kilometara. No ako ne brojite korake, teško je znati kada je vrijeme za novu sportsku obuću.

“Tenisice su prestare ako je dno istrošeno ili su izlizane. Ako više ne možete vidjeti dizajn potplata ili imate rupe na prstima, vrijeme je da nabavite nove”, pojašnjava terapeutkinja Jasmine Marcus i dodaje kako stare tenisice ne ublažavaju dovoljno dobro udarce, a mogu raditi probleme pri poravnanju stopala, a u konačnici i s koljenima i kukovima.

3. Obični ili iznošeni grudnjak

Svakodnevni grudnjak nikada ne biste smjeli odjenuti za teretanu, kao ni razvučeni stari sportski grudnjak. 

“Ako nemate grudnjak koji će dati podršku vašim prsima, mučit će vas poskakivanje grudi. Ako imate veće grudi, pokreti mogu biti okidač za bol u leđima i vratu nakon treninga”, izjavila je profesorica Darria Long Gillespie.

Uz to, napominje ova profesorica, neadekvatan grudnjak može uzrokovati rastezanje mekog tkiva na prsima, oštetiti ga i povećati šanse da grudi budu obješene u budućnosti.

4. Nakit

 

Ako se bojite ostaviti nakit u svlačionici, ostavite ga doma. 

“Ako trčite, nadam se da ne uživate u tome što vam lančić udara o prsa i lice ili se plete sa slušalicama”, kaže trenerica Angel Stone.

Prstenje je opasno ako dižete utege jer možete utjecati na vaš hvat i uzrokovati da vam uteg isklizne iz ruku. Zbog pritiska težine utega, može vam i puknuti koža na mjestu gdje nosite prsten.

“Uteg može i oštetiti kamen na prstenu ili ga izgrebati”, dodaje Stone.

5. Preuska odjeća

Odjeća koja vam je preuska ili za broj premala može učiniti više štete nego koristi.

“Uska odjeća vam može ograničiti pokretljivost. Zbog napetih nogavica kratkih hlačica, možda nećete moći napraviti puni čučanj”, kaže trener Robert Herst.

Dodaje i kako odjeća ne bi smjela utjecati na cirkulaciju. To može biti okidač za grčeve, a preuski grudnjak može uzrokovati da ostanete bez daha zbog pritiska na prsa. Ako nosite prekratke hlačice, bedra bi se mogla trljati jedno o drugo što može izazvati infekciju.

6. Preširoka odjeća

“Nije dobro sakriti svoje tijelo jer ga vaš trener mora moći vidjeti. Njemu su važne informacije je li vam kralježnica izdužena, jeste li uključili abdomen ili forsirate krive mišiće”, objašnjava trenerica pilatesa Conni Ponturo.

7. Šminka

“Šminka ima svoje vrijeme i mjesto, ali teretana definitivno nije jedno od njih. Kad se znojite, prljavština i mast se nakupljaju ispod pudera što vodi iritaciji i potiče nastanak akni”, smatra dermatolog Joshua Zeicher.

Tada osoba ulazi u začarani krug u kojem mora nositi sve više i više šminke kako bi prikrila prištiće i nedostatke.

“Ako vam je cilj vježbati u teretani, operite i očistite lice i nemojte nanositi ništa osim lagane kreme sa zaštitnim faktorom”, kaže Zeichner.

 

Komentiraj članak

Komentari