Povećan interes gostiju i ugodno vrijeme

I Lokrum bi uskoro mogao postati dio zimske turističke ponude Dubrovnika!

Poučeni prošlom i pretprošlom godinom u kojima je vrijeme u studenom i prosincu bilo odlično, a i zbog sve većeg broja turista tijekom zimskih mjeseci u Dubrovniku, razmišljamo o mogućnosti da otok Lokrum bude otvoren tijekom cijele godine, kazao je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Tevšić.

- To za nas znači značajne tehničke, organizacijske i kadrovske prilagodbe, ali upravo zbog toga dobro je da na vrijeme o tome govorimo i pripremamo se - pojasnio je Tevšić dodavši kako je cilj da se dogodine skrati duga zimska stanka koja počinje sredinom listopada ili početkom studenog pa traje sve do početka travnja.

Svakako je cilj, kako je pojasnio ravnatelj da Lokrum postan dio zimske turističke ponude Dubrovnika.

Navedenu stanka od pet mjeseci Tevšić smatra prilično dugom, no realno, naglašava on, "zbilja je teško održavati redovitu plovidbu za vrijeme hladnijih dana."

- Skoro je nemoguće ploviti i vrijeme nas ograničava zbog hladnoće, kiše, vjetra i nemirnog mora te moramo biti oprezni jer otok Lokrum nema baš toliko sigurnu i zaštićenu luku koja bi mogla primiti brodove u slučaju lošijeg vremena - rekao je Tevšić  istaknuvši kako se upravo na tome radi. Naime, u tijeku je, kako je pojasnio ravnatelj, pronalazak efikasnog načina kako pouzdano ploviti po unaprijed poznatom vremenu.

Inače, ranijih godina interes i nije bio prevelik za posjećivanje Lokruma tijekom zime, međutim, uslijed produženja turističke sezone, interes gostiju je porastao jer veliki broj dolazi upravo zbog bogate ponude Dubrovačkog zimskog festivala, a i vrijeme, posebno u prosincu, je bio ugodno. Tako je prošle i pretprošle godine zadnji mjesec u godini u Dubrovniku zabilježen bez milimetra izmjerene količine oborine. Zbog tih podataka, Tevšić smatra kako je dobro pronaći mogućnost i iskoristiti da posjetitelji uživaju i Lokrumu.

- Svakako zbog nemogućnosti sigurne redovite plovidbe, ostaje nam opcija grupa i turističkih stručnih vođenja. Tako vidimo zimu uz razna rekreativna događanja i sportske aktivnosti poput trčanja, vježbanja u prirodi, obilaska povijesnih znamenitosti, organizacije izložbi i svega što će se na Lokrumu razvijati posebno u sklopu obnove Benediktinskog samostana - pojasnio je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Tevšić. Zanimljivo je kako bi se uključile i znanstvene aktivnosti pa ravnatelj kao primjer navodi stalnu otvorenost otoka za profesore, studente i istraživače. Ipak, kako naglašava, nije moguće održavati aktivne znanstvene radionice poput Noći šišmiša ili praćenja ptica jer zima u prirodi je manje aktivno vrijeme bez značajnijih događanja.

Svakako Rezervat Lokrum je već obavijestio turističke agencije da grupe veće od deset ljudi, uz minimalno jedan dan prethodne najave, bi mogle doći na otok ovisno o vremenskim prilikama.

Na pitanje o planovima za uobičajenu turističku sezonu Tevšić navodi kako su najviše orijentirani na završetak radova sjevernog prostora Benediktinskog samostana, točnije stare crkve svete Marije i pripadajućeg tornja koji DPDS namjerava obnoviti i otvoriti za posjetitelje kao novu atrakciju.

- Cilj nam je urediti kupališta i poboljšati opremu poput tuševa i novih skalina, te svakako raditi još više edukativnih radionica, intenzivirati suradnju s vrtićima, školama i Sveučilištem - rekao je Mario Tevšić osvrnuvši se na prošlu sezonu koja je prema njegovim riječima bila izuzetno uspješna.

- Jako smo zadovoljni sezonom koja je bila iznenađujuće dobra. Planirali smo rast, ali ne ovoliki. Imamo preko 17 posto više prodanih karata što je u prihodima više od 40 posto nego 2015. godine. Prije dvije i pol godine ustanova je imala oko 12 milijuna kuna, a danas ima preko 20 milijuna kuna prihoda što je zbilja izvrsno - kazao je ravnatelj Rezervata Lokrum dodavši kako je rast evidentan ne samo u prihodima već i u sektoru zaštite prirode u vidu stjecanja ugleda rezervata kao ustanove koja često organizira edukcije i istraživanja.

Također, naveo je kako se rade i interni stručni projekti poput Plana upravljanja i Pravilnika o zaštiti i očuvanju što je prema njegovim riječima rezultat činjenice da je stručna služba koja se bavi zaštitom prirode znatno osnažena.

Komentiraj članak

Komentari