DAJE ENERGIJU, ALI...

I JUTROS STE POPILI KAVU NATAŠTE? Nemojte, jer evo kakvu štetu to radi vašemu organizmu

Veliki broj ljudi pri pomisli na jutro već osjeti miris i okus kave. Njome počinjemo dan, uz nju se družimo s prijateljima, pijemo ju u trenucima odmora i opuštanja, ali i kad se spremamo na važnije ispite i poslovne zadatke.

Ovaj napitak daje nam energiju, poboljšava koncentraciju, ubrzava metabolizam, a siromašan je kalorijama, piše Slobodna Dalmacija.
 
Znanstvenici su dokazali da ima i određene dobrobiti za zdravlje. Istraživanja su pokazala da svakodnevno ispijanje kave smanjuje rizik od razvoja dijabetesa i Parkinsonove bolesti. Odličan je izvor antioksidanasa, što čuva stanice našeg organizma. Neka istraživanja su čak pokazala da smanjuje rizik od razvoja raka jetre i debelog crijeva.
 
S druge strane, često možemo čuti i da nije dobra za zdravlje, no većina stručnjaka kaže da je stvar u količinama, načinu na koji ju pijemo i pripremamo. Naime, svoj omiljeni napitak sami, uz malo truda, možete učiniti još ukusnijim i zdravijim, no imajte ove savjete na umu.
 
Kava nije doručak 
 
Već kasnite na posao i putem pokušavate popiti barem pokoji gutljaj kave u nadi da će vas razbuditi i smiriti glasno kruljenje želuca. I tako počnete raditi i onda skužite da je već podne, a niste ništa pojeli. 
 
Time snižavate nivo energije jer tijelo oslobađa inzulin nakon konzumacije kofeina iz kave, što uzrokuje pad šećera u krvi, zbog čega ćete se osjećati umorno i iscrpljeno, a to i nije dobar početak dana. Pojedite nešto uz kavu, tijelo će vam biti zahvalno.
 
U dosta kafića, ako naručite kavu s mlijekom, na pjeni ćete namirisati cimet. Zašto taj trik ne biste stalno koristili? Kava će biti još zdravija i ukusnija. Cimet ima antioksidativna svojstva,snižava šećer u krvi, a niskokaloričan je. Također, uz kavu se super slaže i klinčić koji ima antibakterijska svojstva.
 
Kava se odlično slaže i s kakaom koji je također pun antioksidansa i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ako volite okus kokosa, možete u napitak dodati nekoliko kapi kokosovog ulja koje je odlična je hrana na ljudski mozak.
 
S vremena na vrijeme možete sebi dopustiti i jedan manje zdrav, ali preukusan dodatak kavi, čokoladu. U šalicu netom skuhane kave dodaje kockicu čokolade, miješajte dok se potpuno ne rastopi i uživajte, gutljaj po gutljaj.
 
Možda mislite da voda ionako prokuha, pa nije važno kakve je kvalitete, no mnogi stručnjaci tvrde da je filtrirana voda bolja opcija od obične, ako ne zbog zdravlja, onda zbog okusa. Filtrirana voda ne sadrži teške metale poput olova i bakra, koji se možda nalaze u vodi iz slavine. Ta voda također sadrži klor koji dugoročno može biti štetan za zdravlje. 
 
Razmislite o tome zašto uopće volite kavu
 
Sjećate li se kad ste popili svoju prvu kavu? Vjerojatno ne, ali dosta ljudi počne na fakultetu, kako bi mogli ostati budni tijekom dugih noćnih učenja za ispite. Možda ste ju zavoljeli na prvi gutljaj, možda vam je trebalo duže vremena. Kako god, sad ste stariji i mudriji, pa razmislite koristite li kavu da zamaskirate svoje loše životne navike, poput premalo sati spavanja? Ako premalo spavate, pa kavom pokušavate preživjeti dan, vaše tijelo i um i dalje su umorni i nećete biti najbolja verzija sebe u mentalnom i fizičkom smislu. Kronični nedostatak sna povećava hormone stresa i uzrokuje brojne zdravstvene probleme. 

Komentiraj članak

Komentari