INTERVJU

HRVATSKI MENADŽER ISKRENO 'Na Balkanu je svaki drugi konobar nogometni agent, u nogometu je sve više kriminalaca'

Nedavno smo objavili intervju s Vilimom Posinkovićem, hrvatskim napadačem koji je protekle je sezone s još nekoliko Hrvata u Lokomotivu iz Plovdiva napravio pravo malo čudo i osvojio kup. Nedugo nakon tog intervjua zazvonio je telefon i iz Njemačke nam se javio gospodin Davor Vujičić, piše 100posto.hr.

Vujičić je nogometni menadžer i vlasnik agencije Kick and Win koja posluje u Njemačkoj, a u intervjuu s Posinkovićem mu je, kaže, zasmetalo što je ispalo da je Darko Alegić, naš poznati menadžer, Vilima odveo u Bugarsku i "puno mu pomogao u karijeri". Dogovorili smo s Vujičićem intervju za nekoliko dana i zamolili ga da nam rasvijetli što se točno dogodilo, ali i otkrije neke tajne menadžerskog posla. Krenuli smo od Posinkovićevog intervjua.

"Vilima poznajem od 2010. godine. U to vrijeme je bio u Turskoj, a kasnije sam saznao da je istina da ga je Darko Alegić odveo u Tursku. Družili smo se i bilo smo jako dobri. Prije nekoliko godina sam mu organizirao probu u jednom klubu u Bosni i Hercegovini. Prošao je, ali prije potpisa ugovora nije dobio slobodne papire od starog kluba", kaže nam Vujičić pa nastavlja:

"Ostali smo u kontaktu. Prošle godine kada je bio u Poljskoj ga je klub istjerao jer je radio nekakve probleme, mislim da su ga uslikali u diskoteci kako lijepi neke novčanice na čelo i tako dalje, pa su ga istjerali iz kluba. Javio mi se da nema klub, a kako sam ja dobar s gospodinom Brunom Akrapovićem i znam da je Vilim dobar igrač kada želi, nazvao sam Brunu i pitao može li Vilima primiti na probu. Bruno mi se javio nakon prvog ili drugog treninga i rekao da je to, to. Vilim je dobar igrač, posebno zato što može igrati i na krilima, može igrati srednjeg veznog, može i u špici, dosta toga može. Vilim je potpisao i do prije mjesec dana bio u Plovdivu. Ja sam ga tamo odveo."

Vujičića je zasmetalo kada je Vilim u prvi plan stavio gospodina Alegića.

"Iznenadilo me to kada sam vidio te natpise i izjave, ali i to što se gospodin Alegić hvalio na Instagramu da ga je on odveo tamo. Moramo raditi korektno. Darka Alegića pratim na Instagramu i ne može jedan dobar nogometni agent stavljati slike na svoj profil o svojem igraču na kojima lijepi novčanice od 500 eura na čelo. Klubovi gledaju takve stvari i niti jedan normalan agent neće raditi. Kod njega sam to vidio i zapitao sam se malo...", kaže Vujičić.

Postoji li neki nogometni zakon koji regulira ponašanje menadžera i konkurenciju?

"Postoji u FIFA-inim statutima pravilnik. Ako ja znam da jedan igrač ima nekog agenta i ako ga kontaktiram bez znanja njegovog agenta, to ne smijem napraviti i mogu dobiti kaznu po FIFA-inom statutu. No, u ovom slučaju se ne radi o novcima ili slično. Realno, u bugarskoj ligi se ne zarađuju veliki novci, ali u trenutku kada Vilim nije imao klub sam brzo postupio i nazvao Brunu kako bi Vilim imao klub i kako bi se vratio na stare staze", kaže Vujičić pa nastavlja:

"Radi se o principu. Ako jedan agent prodaje igrača, onda se ja ne mogu na Instagramu ili Facebooku kititi tuđim perjem. Osobno ne znam gospodina Alegića i nisam ga nikada vidio. Znam da zastupa igrače koji su u boljim klubovima. Nije on neki agent koji zastupa neke 'kikiriki igrače'. No, ako imate neki rejting u tom poslu, ne vidim koja je svrha tog objavljivanja."

Možete li nam rasvijetliti malo svijet nogometnih menadžera. Kako čovjek uopće postane menadžer? Kako ste Vi krenuli?

"Pratim nogomet od malih nogu, igram ga i veliki sam navijač Borussijeiz Dortmunda. Imam jednog prijatelja ovdje s kojim sam toliko dobar i obiteljski povezan da smo zapravo kao braća. On je krenuo s tim poslom koji i dan danas radi, ali bez dozvole. Pričao sam s njim i svidjelo mi se. Htio sam od svojeg hobija napraviti posao i time se profesionalno baviti", kaže Vujičić pa nastavlja:

"Htio sam to raditi kako treba pa sam završio fakultet za sportski management. 2011. godine sam u Njemačkom nogometnom savezuzavršio za agenta. Nažalost, nakon dvije ili tri godine su oni tu licencu maknuli i sada može svatko biti menadžer. Dosta sam uložio u to i novaca i vremena i truda. U trećem mjesecu 2011. godine sam položio, a u petom otvorio firmu i krenuo s tim poslom. Žalosno je da je ukinuta ta licenca pa zato i ima puno prevara i ljudi koji žele brzo zaraditi novac i rade na neki specifičan način."

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari