VATERPOLO

HRVATSKA PORAŽENA U POLUFINALU SP-a Ništa od zlata i ništa (zasad) od Olimpijskih igara

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Svjetskog prvenstva na kojem je branila zlatnu medalju osvojenu prije dvije godine u Budimpešti, također niti osigurati odlazak na Olimpijske igre sljedeće godine. U polufinalu vaterpolskog turnira koji se odigrava u Gwangjuu u sklopu SP-a vodenih sportova, Hrvatska je poražena od Španjolske 5-6, piše Telesport.hr.

Hrvatska je u svoj osmi uzastopni polufinale na svjetskim prvenstvima, sad ogled protiv Španjolske, ušla s dva cilja, a iz njega izašla totalno poražena s promašene obje mete.

Zlatnu medalju, dakle, igrači koje vodi Ivica Tucak neće obraniti, no u prilici su osvojiti broncu koja će u ovom slučaju imati značaj tek održavanja kontinuiteta na pobjedničkom postolju i bogaćenja riznice Hrvatskog vaterpolskog saveza. Naime, pobjeda u utakmici za treće mjesto ne ispunjava niti drugi cilj hrvatskih vaterpolista na ovom Svjetskom prvenstvu, odnosno ne odvodi ih na Olimpijske igre kojima je sljedeće godine domaćin Tokio.

Dvije su se olimpijske pozivnice dijelile u Gwangjuu, obje za finaliste turnira pod uvjetom da jedan od njih ne bude Srbija koja je odlazak u Tokio već osigurala. Tada bi i trećeplasirani sa ovog SP-a osigurao put prema Japanu. Srbija finale, znano je već danima, neće vidjeti, ali neće niti Hrvatska kojoj ostaje nada da će Igre dohvatiti kroz Europsko prvenstvo ili kvalifikacijski turnir.

Bila je ovo treća utakmica između Hrvatske i Španjolske na svjetskim prvenstvima i treći poraz Hrvatske u tim ogledima. Nije baš da su ta sučeljavanja česta, prvo je bilo 1994. u Rimu (poraz 6-11), drugo 2001. u Fukuoki (poraz 4-6), a nakon punoljetnosti čekanja stigao je i treći.

Od samog početka utakmice hrvatski napad je djelovao nemoćno, udarci su se zaustavljali u bloku Španjolaca, a ono što bi išlo u gol branio je španjolski vratar Lopez, koji je utakmicu zaključio s devet obrana. Iznimno loša realizacija igrača više (3-13) nije se mogla nadoknaditi igrom u obrani pa poraz ne čudi. Dapače, krajnjih 5-6 stiglo je kao rezultat zadnje četvrtine u koju su finalisti ušli s prednošću od četiri gola (6-2) i u kojoj su igrali tako da očuvaju rezultat.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari