BiH i Srbija prošle

Hrvatska opet bez finala Eurosonga, Nina Badrić razočarana

Hrvatska predstavnica na Europsongu 2012. Nina Badrić nastupila je sinoć u glavnome gradu Azerbajdžana Bakuu s pjesmom "Nebo" u drugome polufinalu Eurosonga, ali se nije uspjela plasirati u finale toga natjecanja što će se održati u subotu.

U drugome polufinalu nastupili su predstavnici 18 zemalja, a Nina Badrić nastupila je deseta i izvela je na hrvatskome jeziku naslovnu pjesmu svoga posljednjega albuma "Nebo". Natjecanje je otvorio predstavnik Srbije Željko Joksimović.

Finalno natjecanje izborili su predstavnici Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte i Turske.

Na prvoj polufinalnoj večeri 57. Eurosonga u Bakuu nastupili su predstavnici 18 od ukupno 42 zemlje koliko ih se ove godine natječe. Stručni žiri i televoting u 21 zemlji odlučili su da će u finalu Eurosonga nastupiti Rumunjska, Moldavija, Island, Mađarska, Danska, Albanija, Cipar, Grčka, Rusija i Irska.

Azerbajdžan je pravo organiziranja Eurosonga dobio zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjemu natjecanju u Duesseldorfu kada su njihovi predstavnici "Ell & Nikki" osvojili prvo mjesto s pjesmom "Running Scared"

Natjecanje "Pjesma Eurovizije" prvi put je održano 1956. u organizaciji Europske radiodifuzne unije (EBU) koja je pak bila osnovana nekoliko godina ranije zbog organiziranja televizijskih prijenosa međunarodno važnih dogadjaja.

Prvi "Eurosong" održan je u Švicarskoj prije 56 godina. Na prvome natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa. Pobijedila je Švicarska s pjesmom "Refrain" pjevačice Lys Assia.

Hrvatska samostalno nastupa na Pjesmi Eurovizije od 1993., a najveći uspjesi zabilježeni su 1996. i 1999. kada su Maja Blagdan i Doris Dragović osvojile četvrto mjesto.

Komentiraj članak

Komentari