DAN OVISNOSTI O RIBI

HRVATI IMAJU DOVOLJNO RIBE, ALI MALO JEDU Europa ima premalo ribe za svoje potrebe pa mora uvoziti

Na današnji Dan ovisnosti o ribi Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu proizvoda iz ribarstva, izvijestio je u utorak Svjetski fond za prirodu (WWF). “Europljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgojiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju”, priopćili su iz regionalnog WWF-a Adria u povodu Dana ovisnosti o ribi, piše Telegram.hr.

U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu proizvoda iz ribarstva ovogodišnji Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, a neki od primjera takvih zemalja su Austrija, koja o uvozu ovisi od 17. siječnja, Slovenija od 15. veljače, Italija od 6. travnja, Portugal od 5. svibnja te Španjolska od 26. svibnja.

Ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi pomaknuo se za mjesec dana unaprijed u odnosu na 2000. godinu, dok je prije 30 godina Europa imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada. U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe. Najviše ribe konzumiraju Portugalci i to 55,3 kilograma godišnje, a slijede Španjolci s 46,2 kilograma i Litvanci s 44,7 kilograma ribe.

Hrvati su po konzumaciji ribe na 17. mjestu s 18,4 kilograma ribe po glavi stanovnika, što je ispod europskog prosjeka. Iz WWF-a ističu da niska konzumacija znači i lakše zadovoljavanje potreba iz domaćih izvora. Tako su Hrvatska, Nizozemska, Estonija i Irska jedine zemlje koje imaju dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se zato smatraju autonomnima.

“Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Stanje se može vrlo brzo promijeniti. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom ako planiramo nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora”, rekao je stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji Danijel Kanski.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari