NEMA DIJALOGA?

HOĆE LI ODNOSI SRBIJE I KOSOVA POTPUNO POTONUTI? Strahuje se od scenarija koji bi doveo do kaosa

Poslije summita lidera Zapadnog Balkana u Berlinu situacija između Beograda i Prištine nije se smirila. piše srpski Blic. Osim što gotovo šest mjeseci odbija povući trošarine na robu iz Srbije, jučer je komisija kosovske skupštine odobrila nacrt “Rezolucije o osudi zločina genocida i zločina protiv čovječnosti koje su počinili Srbi tijekom sukoba na Kosovu”. Dan ranije je predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli najavio osnivanje međunarodnog tribunala za Srbe i zaprijetio uhićenjem “kukavicama koje su danas slobodne u Srbiji”.

“Riječ je o progonu koji je bio sličan holokaustu. Kosovo ne prihvaća šutnju i negiranje, a pravda će biti zadovoljena. Naša poruka za zločince i one koji negiraju zločine, kukavice koje su danas slobodne u Srbiji – bit ćete uhićeni. Činili ste zločine, jer ste kukavice. Bojali ste se sukoba sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, pa ste napadali civile. Naći ćemo vas”, izjavio je Veseli.

Da je namjera Kosova dodatno zaoštriti odnose, svjedoči i jučerašnja najava kosovskog ministra unutrašnjih poslova Ekrema Mustafe da će uvesti recipročne mjere Beogradu zbog nepriznavanja vozačkih dozvola izdanih na Kosovu. “Nećemo priznati registarske oznake i sve ostale dokumente koja Srbija ne priznaje – kazao je Mustafa, a ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je da će Priština ubuduće proglasiti “personom non grata svakoga tko poriče ratne zločine na Kosovu i Metohiji”.

Srbi strahuju kako se to odnosi i na njihovog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića. Govoreći o aktualnim okolnostima i nadolazećem novom summitu u Parizu 1. srpnja, upravo je Dačić prognozirao nove pritiske na Srbiju, ali i ocijenio da se Priština ponaša iracionalno.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su šanse za dijalog do 1. srpnja male i da su dva razloga za ovakve poteze Prištine.

“Ili su se uplašili Specijalnog suda, pa pokušavaju Zapadu poslati poruku da će u tom slučaju napraviti kaos, ili je sve inscenirano kako bi Srbiji izazvali probleme i investitorima koji nam se najavljuju dali signal da nismo stabilni”, napominje Anđelković za Blic.

Ipak, šef Delegacije Europske unije u Srbiji Sam Fabrici rekao je jučer da vjeruje da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački stol i što prije obnoviti dijalog. “Stav EU je jasan, a to je da jednostrane trošarine Prištine na robu iz Srbije moraju biti ukinute. Obje se strane moraju obvezati, jer nema alternative dijalogu”, rekao je Fabrici.

Komentiraj članak

Komentari