SLUČAJ ŽALAC

Hoće li ministrica ipak kazneno odgovarati zbog naleta autom na curicu?

Od nesreće u kojoj je ministrica hrvatske vlade Gabrijela Žalac autom naletjela na djevojčicu prošlo je više od mjesec dana.

Tek sada je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima javilo da provodi istraživanje nad ministricom, piše Index.hr.

Podsjećamo, HDZ-ovka je osobnim automobilom pregazila djevojčicu. Gabrijela Žalac pritom nije smjela voziti jer joj je još prije tri godine istekla vozačka dozvola, zbog čega je na mjestu nesreće policiji platila 500 kuna kazne.

Kako je objavio Jutarnji list, vinkovački ODO ipak je započeo istraživanje sukladno o čl. 213. st. 1. ZKP-a u tijeku kojeg je provedena dokazna radnja ispitivanja svjedoka te naloženo kombinirano sudsko-medicinsko i prometno vještačenje.
"Kada postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kazneno djelo za koje je propisana novčana kazna ili kazna do pet godina zatvora, a ne postoje zakonske smetnje za kazneni progon te osobe, državni odvjetnik može provesti ili naložiti istražitelju provođenje dokaznih radnji koje su svrhovite za odlučivanje o podizanju optužnice", stoji u navedenom članku Zakona o kaznenom postupku. U 2. stavku stoji kako obavijest o provođenju dokaznih radnji državni odvjetnik dostavlja okrivljeniku u roku od tri dana.

Ministrica Žalac je u rodnim Vinkovcima 9. ožujka autom udarila 10-godišnju djevojčicu, pritom vozeći bez valjane vozačke dozvole. U većini članica Europske unije to bi podrazumijevalo da je ministrica Žalac još jučer podnijela ostavku na mjesto u vladi, ali ne u Hrvatskoj i ne kada je riječ o HDZ-u.

Nesreća se dogodila u 10 sati ujutro, u Ulici sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima, kod kućnog broja 49. Policija je prvotno objavila da je djevojčica neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. U nesreći joj je slomljena desna potkoljenica.

Iz vlade su prvo rekli da se Gabrijela Žalac odmah nakon prometne nesreće čula s premijerom Andrejom Plenkovićem i da nije podnijela ostavku niti to itko u vladi očekuje. Dva dana nakon prometne nesreće Gabrijela Žalac je promijenila priču kazavši kako je premijeru odmah nakon nesreće ponudila ostavku, odnosno mandat na raspolaganje. U teatralnom činu, nakon suza ministrice ispred kamera, premijer je odbio njenu ostavku.

Komentiraj članak

Komentari