Sjednica Festivalskog vijeća

Hasanbegović: Dubrovačke ljetne igre najznačajniji su kulturni festival u Hrvatskoj

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je u nedjelju u Dubrovniku, na sjednici Festivalskog vijeća, kako su Dubrovačke ljetne igre najveći i najznačajniji kulturni festival u Hrvatskoj koji će doprinijeti percepciji Dubrovnika kao iznimnog kulturnog i turističkog središta.

"Na ovoj svečanoj sjednici uoči otvorenja 67. Dubrovačkih ljetnih igara nije zgorega spomenuti kako je riječ o najznačajnijem i najvećem festivalu u Hrvatskoj. Kao i uvijek, ovogodišnje Igre predstavit će glazbeni, dramski i popratni program iznimne umjetničke kvalitete, a posebice mi se čini vrijednim istaknuti kako će preko koncepcije prožimanja umjetnosti i umjetničke i kulturne baštine Dubrovnika, Igre ponuditi gostima vrijedne sadržaje i doprinijeti daljnjoj percepciji Igara i grada Dubrovnika kao iznimnog kulturnog i turističkog središta bogate i cijenjene povijesti'', poručio je Hasanbegović.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako Dubrovnik aktivno živi dubrovački Festival, a za sljedeću godinu najavio je dodatnih milijun kuna od Grada Dubrovnika za potrebe Igara.

"Dubrovnik punih 67 godina iščekuje Festival s velikim nestrpljenjem, a to se moglo vidjeti i sinoć na Generalnoj probi. Naš grad aktivno živi Igre, jer puk nikad nije dopustio nikome, niti dirigentima, ni glumcima ni tenorima da to naprave bez sudjelovanja puka dubrovačkoga. To je ogromna prednost ovog grada", kazao je Vlahušić.

Dodao je kako će i večerašnji tradicionalni poziv glumcima "Neka uđu" biti vjerojatno popraćen s poprilično skepse i kritike.

Naime, umjesto dosadašnje prakse u kojoj je taj poziv upućivao Knez dubrovački, ta zadaća ove godine pripala je upravo Vlahušiću.

Član Festivalskog vijeća Frano Matušić rekao je na svečanoj sjednici kako i Ljetne igre pokazuju koliko Dubrovnik kao grad vapi za jednom koncertnom dvoranom.

"Koncertna dvorana bi osvježila kulturni život grada Dubrovnika u cijelosti i tijekom cijele godine. Bilo je puno inicijativa, ali mislim da je vrijeme da Dubrovnik napravi taj iskorak", naglasio je Matušić.

S njim se složio i intendant Igara Mladen Tarbuk, koji je upozorio kako tijekom sinoćnjeg pokusa koncerta za ceremoniju otvaranja gotovo uopće nije čuo orkestar.

"Orkestar je bio neposredno ispred mene, a jedva sam ga čuo. Svi ti ritmovi, bubanj i bas koji su tukli diljem Straduna su ustvari učinili našu misiju gotovo nemogućom. Loše sam se osjećao, kao da sam strani element. Mora postojati dijalog, ako mi trpimo buku koja u Dubrovniku zna katkad spriječiti i san, bilo bi fer da i Dubrovnik trpi kulturu, makar u vrijeme priprema'', rekao je Tarbuk i dodao kako bi koncertna dvorana puno pomogla u tom smislu.

(Hina)

Komentiraj članak

Komentari