GLOBALNI PROBLEM

GUŠIMO SE U SMEĆU Godišnje napunimo 800.000 olimpijskih bazena otpadom

Stanovnici našeg planeta godišnje "proizvedu" više od dvije milijarde tona otpada, što je količina kojom se može ispuniti 800.000 olimpijskih bazena. Najviše smeća po glavi stanovnika proizvedu Amerikanci, preciznije, triput više od ostalih. Najčešće u smeće bacaju plastiku i hranu, a kad je posrijedi reciklaža, Sjedinjene Države zaostaju za ostalim zemljama jer ponovno uspijevaju iskoristiti samo 35 posto čvrstog otpada, donosi BBC, a prenosi Express.hr.

Najučinkovitiji u ponovnom korištenju čvrstog otpada su Nijemci, koji recikliraju oko 68 posto materijala. Studiju je provela tvrtka Verisk Maplecroft, specijalizirana za izračun globalnog rizika. Njezini su zaposlenici razvili dva nova indeksa kada je posrijedi otpad - njegovo gomilanje i reciklažu.

U istraživanju su koristili javno dostupne podatke i akademska istraživanja da bi se stvorila slika o tomu na koji se način razne države nose s rastućim problemom zagađenja, čiji je uzrok u najvećem broju slučajeva plastika. Indeks gomilanja čvrstoga komunalnog otpada po glavi stanovnika upućuje na to da se najčešće radi o plastici, hrani i opasnim materijalima.

Komunalni otpad iz stambenih jedinica, institucija i trgovina prikupljaju lokalne službe. I dok svijet svake godine "proizvede" oko 2,1 milijarde tona čvrstoga komunalnog otpada, samo 16 posto od toga se reciklira, a 46 posto se odlaže na neodrživ način. Podaci analize upućuju na to da Kina i Indija, koje čine više od 36 posto svjetske populacije, proizvode oko 27 posto otpada.

U Americi se po glavi stanovnika proizvede prosječno 773 kilograma smeća, što je triput više nego u Kini i Etiopiji. Istodobno podaci ukazuju na to da je Amerika jedina razvijena zemlja koja "proizvodi" toliko otpada a ne uspijeva ga reciklirati.

Na popisu su i Nizozemska, Švicarska, Francuska i Njemačka. Velika Britanija je 14 na listi i godišnje generira 482 kilograma otpada iz svakog domaćinstva.
 
Niall Smith, jedan od autora studije tvrdi da u Americi ne postoji ravnoteža kada je posrijedi odnos količine nagomilanog i reciliranog otpada. 

"Reciklaža slabo funkcionira u odnosu na visoka primanja građana", kaže Smith te dodaje da je u Americi reciklaža pitanje odnosa političke volje i infrastrukture.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari