GULIT ĆE PATATE HDZ i dalje štiti Kuščevića?

Teško da bi u bilo kojoj demokratskoj zemlji bilo koja stranka u kojoj politički tajnik falsificira službene dokumente, pogoduje si na javnoj funkciji i na kraju otvoreno govori neistinu prošla neokrznuta od birača i javnosti. Ali HDZ se zasad uspješno uspijeva oprati pred svojim biračima i svim snagama pokušava što prije zaboraviti epizodu s Lovrom Kuščevićem, piše Express.

De facto, njihovim saborskim zastupnikom o kojem im ovisi i saborska većina u slučaju turbulencija s SDSS-om, Milanom Bandićem ili HNS-om. 

Premijer Andrej Plenković se panično boji da će mu afere ljudi koje je prvo izabrao, a zatim smijenio kad su mediji otkrili malverzacije, ponovno doći na naplatu u najnezgodnijem trenutku - pred predsjedničke izbore. I zato se na sve načine trudi izbjegavati temu Kuščević nakon porazne istine koju su o njemu otkrili istražitelji.
 
"Ne smatram se odgovornim", sve je što je premijer nedavno rekao kad su ga novinari pitali je li on odgovoran što je čovjeka protiv kojeg se pokreće istraga imenovao političkim tajnikom, ministrom uprave i što se na njegove usluge oslanjao kad je trebalo sipati otrovne političke strelice. 

Dakle, Plenković je svakako odgovoran što je imenovao Kuščevića, ali o njemu danas najradije ne bi pričao iako je samo prije dva mjeseca vrtio drugu priču. Štoviše, za bivšeg načelnika općine malog mjesta Nerežišća zauzeo se više nego za ijednog drugog ministra. Za Kuščevića je založio i svoj moralni, ali i stručni, pravnički integritet.  

 "Dugo smo razgovarali i prošli papir po papir. Na kraju, kad se pročitaju svi medijski napisi i vide njegovi argumenti, sve se svodi na to da dvije nekretnine nije upisao u katastar. To je propust, ali ne takvih razmjera da treba dovoditi u pitanje njegov politički i ljudski integritet", rekao je Plenković. A onda opleo po novinarima i čuvenim "suflerima" koji rade s namjerom destabilizacije, destrukcije i rušenja.

 "U zadnje tri godine imali smo takvih pritisaka, a u zadnja tri mjeseca bombardiranje ministra Gorana Marića, Žalac, Tolušića, Kuščević je sad deseti, jubilarni. Tako ja to doživljavam", rekao je još krajem lipnja Plenković. 

Plenković je branio Kuščevića i da je sve što je učinio bilo davno prije njegova mandata ministra. A to nije istina. Samo mjesec dana prije nego što će dotad široj javnosti anonimni Kuščević postati ministar graditeljstva i prostornog uređenja, istražitelji su otkrili da je osmislio protuzakonitu izmjenu prostornog plana kako bi si štalu sagrađenu na poljoprivrednom zemljištu pretvorio u kuću. Radilo se o izmjenama prostornog plana, tj. ispravku pogreške kojim poljoprivredni objekti 200 metara od kuća mogu postati stambeni ili poslovni. Ispravak pogreške u prostornom planu može se raditi samo ako se radi o tipfeleru, nekoj nenamjernoj i očitoj pogrešci.

Ako se unosi tako važna izmjena kao pretvaranje poljoprivrednih objekata u stambene, što je zasad iskoristio jedino tadašnji načelnik Kuščević, potrebno je proći javnu raspravu i usvojiti takvu izmjenu u dugačkoj proceduri. I to je Kuščeviću itekako bilo poznato pa je osmislio prevaru, utvrdila je policija i podnijela prijavu Uskoku. U suradnji sa svojim HDZ-ovcima osmislio je zahtjev za prenamjenu koji su datirali na početak godine. I onda je Kuščević uvjeravao vijećnike da je taj zahtjev po kojem i njegova štala postaje kuća već bio u javnoj raspravi, da je usvojen, ali slučajno je, eto, ispao iz konačnog plana. Pa to treba vratiti ispravkom pogreške. Dakle, već tad je, po onom što su otkrili istražitelji, bio spreman iznositi neistine i falsificirati dokumente. 

Taj čovjek je za mjesec dana postao ministar koji je trebao kontrolirati zakonitost donošenja svih prostornih planova u Hrvatskoj! Doduše, njega je na scenu izvukao Tomislav Karamarko, ali ga je itekako godinu dana kasnije prihvatio Plenković i ostavio na istoj funkciji.   Da bi ga kasnije promaknuo nakon razlaza s Davorom Ivom Stierom i za političkog tajnika i za ministra uprave. I u drugom slučaju, o kojemu su detalje otkrili istražitelji, vidljiv je obrazac u kojem Kuščević koristi javnu funkciju za pogodovanje. 

On je znao da je otac njegove žene svojem sinu ostavio stan u Splitu. Ali ipak je šogoru kao predsjednik povjerenstva za dodjelu stanova POS-a omogućio kupnju stana po povoljnijim uvjetima. Zakon izričito brani da državne stanove POS-a mogu kupiti oni koji već imaju nekretninu. Još jedno svjesno zaobilaženje zakona. Danas groteskno izgleda da je isti taj čovjek uz podršku Plenkovića izrađivao novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji bi trebao biti glavna brana nemoralnom ponašanju političara. Kako si je to mogao dopustiti Plenković koji karijeru gradi na čistom obrazu i čistim rukama? Dva su tumačenja, zavisno pitate li one koji su skloni opravdati premijera ili one koji otvoreno kažu da je pogriješio i time nanio štetu stranci. 

On je bio spreman braniti Plenkovića od referendumskih inicijativa, bio je spreman izmijeniti zakon o sukobu interesa kako Povjerenstvo ne bi moglo proglasiti Plenkovića da je prekršio načela političkog djelovanja oko Agrokora. Plenkovićeva obrana je zato rezultirala i padom povjerenja u institucije i nas kao stranku", kaže nam jedan sugovornik iz stranke. Kuščević je i kasnije pokazao odličje bahatosti i govorenja neistine. 

Primjerice, kad je otkriveno da u kući drži sliku poglavnika Ante Pavelića, Kuščević je tvrdio da je to slika njegova "djeda ili pradjeda", što je samo izazvalo salvu podsmijeha. No oni koji su ipak spremni opravdati Plenkovića, potvrđuju da je Plenković promaknuo Kuščevića za tajnika kako bi smirio i desno krilo u stranci. No kažu da Plenković jednostavno ima osobinu da brani svoje ljude, pogotovo one koji su mu bili lojalni.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari