PRAVO

GRUPNO SILOVANJE KOD ZADRA Svi koji su objavljivali slike 'silovatelja' mogu završiti u zatvoru

Nakon što su se počela dijeliti navodna imena osumnjičenih silovatelja tinejdžerice po Facebooku, Index je apelirao u članku da se to ne radi jer je izuzetno opasno, prvenstveno po silovanu djevojčicu, a isto je kasnije navela i policija koja je rekla da će sve koje otkrije da su to radili kazneno prijaviti.

Index je danas razgovarao s predsjednicom Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Lanom Peto Kujundžić, koja nam je rekla da su u ovom slučaju prekršena dva članka Kaznenog zakona koji se odnose na povredu privatnosti djeteta i na povredu tajnosti postupka. Svi otkriveni mogu biti kažnjeni i zatvorskom kaznom po jednom članku do dvije godine zatvora, a po drugom do tri.
 
"Ovdje se radi o kršenju članka KZ-a koji se odnosi na povrede privatnosti djeteta, kao i na povrede članka 307. koji se odnosi na povredu tajnosti postupka. Sve više se događa da na društvenim mrežama kolaju priče o djeci s iznošenjem njihovih privatnih podataka. Imali smo presude gdje su osobe koje su kršile ove članke zakona bile kažnjene", rekla je za Index sutkinja Peto Kujundžić.
 
Navodi kako se detalji predmeta u kojima se radi o djeci nikako ne smiju iznositi u javnost.
 
"Oni koji su otkrivali podatke iz ovog slučaja trebaju biti kažnjeni jer je to što su radili sramotno. Postali smo zemlja koja se vraća na Divlji zapad i želimo objesiti prvog osumnjičenog. Prije suda i odluke te ičega takvog, da ide prozivanje, pogotovo kad se radi i s jedne i druge strane od djeci, to je prestrašno. Ovaj slučaj nije trebao doći u javnost, svi postupci su trebali biti tajni. Niti se u člancima smio stavljati opis s mjestom kraj određenog mjesta. Također, pozivanje na linč i sudaca i svih ostalih je strašno", istaknula je sutkinja Peto Kujundžić.
 
Naime, otkad je objavljena informacija da je sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković osumnjičene za višestruko grupno silovanje 15-godišnje djevojčice pustio da se brane sa slobode, ubrzo je po društvenim mrežama, pogotovo Facebooku, krenulo dijeljenje fotografija.
 
Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari