IN VITRO OPLODNJA

GREŠKA PRI UMJETNOJ OPLODNJI Žena iz SAD-a rodila tuđu djecu, odrekla ih se

Američki par, porijeklom iz Azije, koji je pokušao začeti putem in vitro oplodnje (IVF), smatra kako je kalifornijska klinika za plodnost napravila veliku grešku i oplodila majku s pogrešnim djetetom, javlja BBC.

U tužbi se navodi kako je par iz New Yorka bio neugodno iznenađen kada je žena rodila dva dječaka koja nisu azijskog porijekla. Zatražili su DNK analizu, koja je potvrdila kako dječaci nemaju genetsku sličnost s njima, te se kasnije i odrekli skrbništva.

Potrošili 100.000 dolara, dobili tuđu djecu

Par, identificiran u tužbi samo kao AP i YZ, rekao je da je godinama pokušavao imati djecu prije nego što se odlučio potrošiti 100.000 dolara na IVF; što je uključivalo lijekove, laboratorijske nalaze, putne i druge troškove.

In vitro oplodnja postupak je kojim se jajne stanice oplođuju spermijima izvan maternice. Prilikom tretmana vade se jajne stanice iz jajnika žene i oplođuje ih se spermijima izvan maternice, u tekućem mediju.

Oplođena jajna stanica se nakon toga vraća u maternicu pacijentice s ciljem postizanja trudnoće. No izgleda da su u kalifornijskoj klinici zamijenili oplođene jajne stanice i ženi porijeklom iz Azije u maternicu usadili tuđu jajnu stanicu.

Već je i ranije bilo znakova da nešto nije u redu s umjetnom oplodnjom. Naime, liječnici su prilikom ultrazvuka utvrdili da par očekuje dječake, dok su im u klinici rekli da tijekom tretmana nisu koristili muške embrije.

Komentiraj članak

Komentari