KOMEMORACIJA

GRB S PRVIM BIJELIM POLJEM Ressler se na Bleiburgu poklonio pred spomenikom poginulim ustašama

Nositelj HDZ-ove liste za Europarlament, Karlo Ressler, poklonio se pred spomenikom poginulim ustašama. Isto je jučer napravio Gordan Jandroković.

Ressler je na svom Facebooku objavio sliku kako stoji pred spomenikom, kako na istom piše, poginulim hrvatskim vojnicima.
Na spomeniku piše "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci. Svibanj 1945." Zanimljivo, natpis na njemačkom prijevodu, koji se nalazi na istoj ploči, zvuči nešto drugačije. Tu je naime izostavljena riječ vojska pa se, kad se prevede, govori samo o palim Hrvatima.
 
Dakle, riječ je o spomeniku koji čak i ne spominje civilne žrtve već je isključivo posvećen poginulim vojnicima. Spomenik čak ne govori o ubijenima, već jasno spominje samo poginule. Jasno, misli se na snage NDH, dio kojih se predao u svibnju 1945. godine saveznicima na Bleiburgu. Na spomeniku se nalazi i grb s prvim bijelim poljem.
 
Drugim riječima, proustaški karakter ovog spomenika teško se može izbjeći, no Ressler se ipak tu odlučio pokloniti i fotografirati.
 
"Odajem počast svim žrtvama komunističkog režima koje su likvidirane iz mržnje, osvete i bez suđenja", napisao je Ressler.
 
"Odajem počast žrtvama Bleiburga i Križnog puta, jedne od najvećih tragedija u povijesti hrvatskog naroda, tisućama žrtava komunističkog režima, razoružanim vojnicima i hrvatskim civilima koji su u poraću likvidirani bez suđenja, iz mržnje i iz osvete. Sukladno općecivilizacijskim i europskim vrijednostima, njegujemo kulturu sjećanja na sve žrtve te osuđujemo zločine svih totalitarnih i nedemokratskih sustava, koji su prošlog stoljeća u Hrvatskoj i cijeloj Europi prouzročili tragična stradanja, progone i masovna ubojstva političkih neistomišljenika", nešto šira Resslerova izjava objavljena je na stranicama HDZ-a.

Komentiraj članak

Komentari