Gordana Buljan Flander o puštanju osumnjičenih silovatelja: 'Poruka je to da se žrtvi nije dogodilo nešto dovoljno važno ni ozbiljno'

Petnaestogodišnja djevojka iz okolice Zadra godinu dana je proživljavala najgoru noćnu moru, prema onome što je policija napisala u kaznenoj prijavi, koju je podnijela protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina. Policija ih sumnjiči da su nesretnu djevojku u godinu dana (od kolovoza prošle do srpnja ove godine) u više navrata grupno silovali.

Neka od silovanja snimali su mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković na slobodu je pustio sedmoricu mladića, a za Index je danas izjavio kako smatra da je donio ispravnu odluku da ih pusti da se brane sa slobode.

Iako je izdao mjere zabrane približavanja žrtvi, sve to ne može biti ni približno dovoljno i posve je jasno da su osumnjičeni za grupno silovanje djevojke trebali završiti iza rešetaka.

"Ucjenjivanje žrtve je psihološko zlostavljanje koje može biti jednako štetno kao fizičko"

Index je razgovarao s ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordanom Buljan Flander koja već dugi niz godina radi sa seksualno zlostavljanom djecom.

Ne ulazeći u konkretan slučaj, navela je kako se žrtvi seksualnog nasilja u trenu kad je se ucjenjuje tako i dodatno prijeti njenom dostojanstvu javnim sramoćenjem i narušavanjem njenog odnosa s bližnjima te joj se čini i emocionalno odnosno psihičko nasilje.

"To je teroriziranje koje u psihološkom smislu može biti jednako štetno kao i fizičko zlostavljanje, a dugoročno može uzrokovati dodatan osjećaj poniženja, izloženosti i nesigurnosti", kazala je Gordana Buljan Flander.

"Ne ulazim u konkretan slučaj, međutim prema mom iskustvu u radu sa žrtvama, ako sustav u slučajevima nasilja ne sankcionira počinitelje, poruka je da to što se žrtvi dogodilo nije dovoljno važno ni ozbiljno te da njen osjećaj ugroze i nesigurnosti nije opravdan i da je dovoljno narediti im da se drže podalje nje. Upravo to dodatno povećava osjećaj nesigurnosti, nepredvidivosti, straha i nepovjerenja u sustav da će je zaštititi", istaknula je Buljan Flander.

"Do 50 posto seksualnih zlostavljanja čine maloljetnici i adolescenti"

Iz dugogodišnjeg iskustva u radu sa zlostavljanom djecom i istraživanjima koja su provedena na tu temu Buljan Flander je istaknula kako se pokazalo da 30 do 50 posto seksualnih zlostavljanja čine adolescenti i maloljetnici.

"Žrtve često dugo šute iz straha da će razotkrivanje seksualnog zlostavljanja dovesti do problema u obitelji, da će se baš njih osuđivati zbog toga, da im se neće vjerovati. A posebno dugo šute i zbog osjećaja srama i obilježenosti", istaknula je Buljan Flander.

Rekla je kako je zato prosjek odgode vremena razotkrivanja (vrijeme proteklo od zlostavljanja do vremena kad se žrtva povjeri) prema svjetskim istraživanjima od 10 do 16 godina.

"Nažalost, moje djevojčice i djevojke s kojima sam radila kao žrtvama seksualnog zlostavljanja često su mi znale reći da im se upravo to zbog čega su šutjele i dogodilo, da su se njihovi strahovi obistinili", kazala je.

Naglasila je kako je u slučajevima kad su počinitelji seksualnog nasilja maloljetnici važno i s njima raditi kako od maloljetnih ne bi postali punoljetni počinitelji te kako bi razvili empatiju, prošli tretman i, posebno važno, ne podlijegali pritiscima grupe.

"Kod grupnog silovanja počinitelji misle da su manje odgovorni"

"To je važno jer kad se događa grupno silovanje, ne ulazim ni u jedan konkretan slučaj, koje je često okrutnije od individualnog, događa se difuzija odgovornosti. Odnosno počinitelji osjećaju kao da dijele odgovornost za počinjenje djela pa je time njihova individualna odgovornost manja u njihovim glavama, zato je grupno često okrutnije, nekad se događa da osim odgovornosti podijele i zadatke, npr. da jedan ima ideju, drugi zaključa sobu, treći skine žrtvu, četvrti ima odnos, peti je snima", istaknula je Gordana Buljan Flander.

Ako, kaže, u grupi postoji vođa koji naređuje, on se, navodi, može osjećati neodgovornim za djela jer je samo govorio.

"Izvršitelj se može osjećati neodgovornim za djelo jer je 'samo' slušao. Tako sudionici grupe osnažuju jedni druge, racionaliziraju svoja djela, poput rečenica 'sama je to tražila' ili 'jesi li vidio kako te gledala', i grupa je jako važna njenim članovima, važno im je da ta grupa opstane pa se i održava na temelju nasilja", objasnila nam je Buljan Flander.

 

Komentiraj članak

Komentari