Venecija

Gondolijeri se posvađali oko toga tko će voziti Papu

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je u spektakularnoj povorci venecijanskim kanalom Grande plovio od Trga svetog Marka do bazilike Gospe od Zdravlja, ne znajući da su se gondolijeri prije toga žestoko posvađali oko toga tko će upravljati papinskom gondolom.

U danima prije Benediktova posjeta u gondolijerskoj zajednici vladale su svađe, prepucavanja i lobiranja oko toga koja će četvorica gondolijera imati čast veslati za Papu. Jedan je čak rekao da mu se ukazao poznati talijanski svetac otac Pio i izabrao baš njega.

"Bilo mi je toga na vrh glave. Šteta je što Papa ne može veslati sam, jer bi to bilo najbolje rješenje", rekao je šef venecijanskih gondolijera Aldo Renato za mjesni list Il Gazzettino.

Renato je na koncu izabrao četiri od 425 venecijanskih gondolijera, po dva iz svakog zavađenog tabora. Među kandidatima su bile i žene, ali je takvu opciju Renato odbacio.

Bruno i Francesco Dei Rossi su braća čiji je otac Albino u gondoli vozio pokojnog Ivana Pavla II. tijekom njegova posjeta Veneciji 1985. Drugi dvojac, Gianpaolo D'Este i Igor Vignotto, dvojica su slavnih sudionika venecijanskih regata.

Veslanje za Papu i inače vrlo kompetitivnim venecijanskim gondolijerima pruža veliki publicitet i može biti izvor ponosa izabranoj obitelji u sljedećih nekoliko generacija.

"Dva dana nisam spavao. Velika je to odgovornost", rekao je kasnije novinarima Bruno Dei Rossi. Njegov kolega Vignotto priznao je da je dan prije bio na ispovijedi.

Papa Benedikt XVI. venecijanskim se kanalima vozio u "duždevoj gondoli", istoj kakvu su prije njega koristili i Ivan Pavao II. i Pavao VI. 1972. godine.

Komentiraj članak

Komentari