ODNOSI

Glavni razlozi sve češćih rastava braka

U svakom braku ima problema, međutim neki supružnici izdrže uspone i padove, dok drugi, nažalost, zatraže razvod. Pogledajte preko kojih negativnih pojava muškarci i žene uglavnom ne prelaze tako lako.

Razmislite o 10 najčešćih razloga za razvod braka


10. Razlika u prioritetima i očekivanjima

Posljednji od 10 najčešćih razloga za razvod je razlika u prioritetima među bračnim drugovima. O njima su muškarac i žena raspravljali i prije braka, međutim neočekivane stvari s vremena na vrijeme mogu postati velik problem. Činjenica je, bez obzira na to koliko ćemo pokušati uskladiti svoje prioritete, da i dalje ostajemo zasebne i različite osobe. Najbolje rješenje je naći se na pola puta. Parovi koji se susreću s velikim razlikama u prioritetima u pogledu života, trebaju sjesti i pokušati doći do neke sredine, odnosno prihvatljivog kompromisa.

9. Ovisnost

Brak, obitelj i ovisnost o drogama svakako nije dobro miješati. Ovisnici ne samo da imaju degradirajuće djelovanje na sebe i bračnog partnera, nego najčešće nanose emocionalne ožiljke vlastitoj djeci, bliskim rođacima i prijateljima. Ako ne postoji želja za liječenjem ovisnosti, ona će se pogoršati i djelovati sve razornije na obitelj. Pomoć može uključivati: identificiranje izvora ovisnosti, iskrenost, te hitnu i stručnu savjetodavnu intervenciju.

8. Izvlačenje od odgovornosti podizanja djece

Tko što radi u vezi s podizanjem djece može biti predmet mnogih prepirki. Ako ne postoji pravedna podjela jednostavnih odgovornosti, poput mijenjanja pelena, čitanja priča prije spavanja, praćenja djece u školu ili vođenja na izvanškolske aktivnosti, to može dovesti do razvoda. Možda trebate napraviti popis svih odgovornosti i podijeliti ih pravedno. Odredite tko će što raditi, a zatim se držite rasporeda. Naravno, tu treba biti fleksibilan, ponekad uvesti promjenu ili prebaciti odgovornost prema potrebi.

7. Vjerske i kulturne razlike

Jedan od glavnih razloga za razvod braka su vjerske i kulturne razlike. Često takvih problema zapravo nema, sve dok drugi čimbenici ne uzrokuju napetost. Parovi obično razgovaraju o razlikama prije braka, ali u mnogim slučajevima religijske razlike s vremenom postanu čimbenik udaljavanja.

6. Dosada u braku

Vjerovali ili ne, bračnim parovima dosadi životni stil koji ih je nekad privukao. U mnogim slučajevima dosada se javlja nakon više godina braka. Neki parovi će se s vremenom sve više udaljiti, postati nezainteresirani, dakle bit će im dosadno. Žele li spasiti brak, trebaju isprobati nove stvari, poput putovanja, manjih izleta ili planiranja dugoročnih projekta. To će im pomoći u pronalaženju zajedničkog cilja.

5. Seksualna nekompatibilnost

Točno u sredini 10 najčešćih razloga za razvod nalaze se reproduktivni problemi, kao i seksualna kompatibilnost. U većini slučajeva seksualno nezadovoljstvo rezultira razdvajanjem i razvodom. Međutim, u puno slučajeva, problem bi mogao biti riješen jednostavno, uz otvoren i iskren razgovor. Parovi koji smatraju da takav problem utječe na njihov odnos, trebaju konzultirati stručnjake koji bi im mogli pomoći.

4. Financijska pitanja

Novac ne mora uvijek biti glavni uzročnik, ali često je u kombinaciji s drugim faktorima koji dovode do razvoda braka. U svakom slučaju, to je uvijek značajan čimbenik. Zbog toga novcem treba upravljati pravično za obje strane, imati uzajamno razumijevanje i malenu dozu kompromisa.

3. Fizičko, psihičko ili emocionalno zlostavljanje

Fizičke, psihičke ili emocionalne zlouporabe javljaju se u različitim oblicima. Oni uključuju i ružne riječi koje supružniku pokazuju da je nepoželjan, fizičko zlostavljanje u obliku tučnjave, uvrede, ignoriranje supružnika, ograničavanje kretanja, praćenja telefonskih poziva, prisiljavanje supružnika da učini nešto što mu se ne sviđa. Zlostavljanje je jedan od najčešćih razloga za razvod braka. Svaka osoba koja se suočava s nekim oblikom zlostavljanja mora hitno potražiti stručnu pomoć.

2. Loša komunikacija

Kad se brak urušava, jedan ili oba partnera često kažu 'jednostavno ne možemo komunicirati' ili 'jednostavno se ne razumijemo'. Neki ljudi možda misle da dobra komunikacija u braku uvijek znači apsolutnu suglasnost. I čim se oko nečega ne mogu dogovoriti, to dijagnosticiraju kao 'problem u komunikaciji'. No, to nije istina. Dobra komunikacija ne rezultira uvijek slaganjem i sporazumom.
Loša komunikacija uključuje često prigovaranje, optuživanje, kažnjavanje šutnjom, generaliziranje (ti uvijek...), neslušanje sugovornika. Dobra komunikacija uključuje miran dijalog te iznošenje vlastitih osjećaja, a ne optužbi na račun drugog.

1. Nevjera – glavni razlog

Nevjera je na vrhu popisa razloga za razvod braka. Jasno je da bračna nevjera ruši povjerenje koje veže muža i ženu, a povjerenje je osnova sretnog i skladnog braka. 

Komentiraj članak

Komentari