Istraživanje potvrđuje

Glas otkriva žene i muškarce sklone nevjeri

Žene vjeruju da što je glas muškarca tiši, veća je vjerovatnost da će varati.

S druge strane, muškarci smatraju da su glasnije žene sklonije nevjeri.

Istraživanja objavljena u najnovijem izdanju online časopisa "Evolutionary Psychology", ispituje vezu između glasa osoba i njihove sklonosti nevjeri, kao i uvid u evoluciju ljudskog glasa i kako na osnovu nje biramo naše partnere.

U pogledu seksualne strategije otkrili smo da i muškarci i žene glas koriste kao upozorenje za buduću izdaju u vezi. Dakle, atraktivniji glas - niži kod muškaraca, a viši kod žena - potencijalno otkriva  nevjeru.

Sudionci u ovom istraživanju zamoljeni su da poslušaju dvije verzije snimljenih muških i ženskih glasova, koji su elektronski modificirani da budu viši i niži. Zatim su ispitani, tko je iz para, po njihovom mišljenju, skloniji prevari.

"Muškarci s višim nivoima testosterona, imaju niže tonove glasova, a žene s višim nivoima estrogena imaju viši nivo glasa. Povišeni nivoi ovih hormona povezani su sa nevjerom i naši nalazi pokazuju da su osobe s ovakvim glasovima svjesni ove činjenice i da to često koriste u potrazi za partnerom", naglašeno je u časopisu.  

Komentiraj članak

Komentari