LJETO NA ORSULI

Gipsy swing Damira Kukuruzovića i proslavljeni utemeljitelj grupe Jazzanova ovog vikenda na Orsuli

Nakon što je Neno Belan sa svojim Fiumensima u petak održao koncert za pamćenje, program Park Orsula Music Festivala ovog tjedna donosi nove dvije glazbene poslastice. U petak, 2. kolovoza ugostit ćemo Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quartet, a dan kasnije (subota, 3. kolovoza) na Orsuli nastupa Alex Barck, jedan od utemeljitelja čuvene berlinske grupe Jazzanova te proslavljeni hrvatski DJ Eddy Ramich.

Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quartet

Damir Kukuruzović svoju je ljubav prema glazbi usmjerio na dva područja -uz ljubav prema jazzu, tu je i bila i ona prema romskoj glazbi. No, kada govorimo o ovoj drugoj vrsti, ne pričamo o glazbi i harmonikama, već o virtuoznim gitarskim izvedbama romskog naslijeđa kakvu je svijetu prezentirao nenadmašni Django Reinhardt.

Upravo su usporedbe s Reinhardtom neizbježne za rad Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quarteta. Sjajna Kukuruzovićeva izvedba oslikana nevjerojatnom tehničkom preciznošću, neizostavno priziva sjajnog francuskog gitaristu koji je svijetu predstavio spoj jazz i romske glazbe. Kukurozović se i u svjetskim krugovima predstavlja kao jedan od ponajboljih čuvara Reinhardtovog naslijeđa, a oba do sada objavljena albuma (“Green Hill Gipsy Swing” i “Manouche”) dobili su dobre ocjene i kod svjetske kritike. Na svom je glazbenom putu ovaj je kvartet surađivao sa značajnim imenima iz svijeta gipsy jazza kao što je to svjetski poznat harmonikaš Ludovic Beier, Adrian B. Burns (poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhythm Kingsima). Kvartet je sudjelovao na svim bitnijim jazz.

Cijena ulaznice/dnevne članarine za ovaj koncert je 50 kuna za registrirane prijatelje udruge Ambient Croatia, odnosno 70 kuna za ostale posjetitelje.

Alex Barck of Jazzanova + Eddy Ramich

Za berlinski DJ/producentski kolektiv Jazzanova s pravom se može reći kako su obilježili cijelu jednu eru elektronske glazbe. Kada se sredinom devedesetih počeo promovirati spoj elektronske, house glazbe s jazz motivima, odnosno kada su se po prvi put počele spominjati kovanice nu-jazz, chillout ili jazz house, upravo je Jazzanova bila nezaobilazno ime u svim razgovorima. Glazba ovog šesteročlanog kolektiva mogla se čuti na svim partyjima, a mnogi su glazbenici upravo od njih tražili da rade remikseve njihovih pjesama pa je stoga gotovo nemoguće pobrojati na kojim je sve projektima Jazzanova sudjelovala.

Alexander, odnosno Alex Barck jedan je od začetnika Jazzanove i u radu ove grupe sudjeluje od samih početaka do danas. Uz to, Barck je jedan od važnijih ljudi sada već pomalo kultne izdavačke kuće Sonar Kolektiv, a svojim DJ nastupima proputovao je cijeli svijet i nastupao s mnogim vodećim svjetskim DJ-ima poput Gillesa Petersona, Normana Cooka (Fatboy Slim), Andrewa Weatheralla,Carla Craiga ili grupe Basement Jaxx. Sa svima je Barck imao ravnopravan status na stageu, a svoje DJ umijeće pokazat će i dubrovačkoj publici.

Eddy Ramich je jedan od najpoznatijih, a sada se već može reći i najdugovječnijih hrvatskih DJ-a. Klupske večeri Kontrapunkt, koje je Eddy svojedobno zajednički potpisivao s Dusom, bile su i ostale jedne od najposjećenijih zagrebačkih klupskih programa. Nakon glazbenog razlaza s Dusom, Eddy je nastavio samostalni rad, ali je i surađivao s mnogim glazbenicima od kojih je sigurno najpoznatija suradnja Eddy Meets Yannah koja je oplodila odličan album objavljen za Compost Records.

Cijena ulaznice/dnevne članarine za ovaj koncert je 60 kuna za registrirane prijatelje udruge Ambient Croatia, odnosno 80 kuna za ostale posjetitelje.Komentiraj članak

Komentari