Zanimljivosti

Geni su krivi za nevjeru?

Iako želimo uveličati ljubav i strast kao znakove srca, stručnjaci se javljaju i tvrde suprotno. One su stvar kemije i mozga!

Najnovije istraživanje američkih stručnjaka je pokazalo kako je nevjera zapisana u genimaodređenih osoba! Oni su tražili moguće biološke mehanizme u pozadini nemogućnosti vjernosti jednom partneru.

Tako su intervjuirali preko 180 osoba o njihovim vezama i seksualnom ponašanju te uzeli uzorke njihovog DNK. Istraživači Sveučilišta u New Yorku su se koncentrirali na određeni gen DRD4, koji je povezan sa sličnim ponašanjima – onima koja vode dobrom osjećaju i nagradi.

Osobe koje su imale genetsku varijaciju gena DRD4 zvanu 7R+ bile su sklonije nevjeri ili promiskuitetnom ponašanju: 50 posto ovakvih ispitanika je potražilo ljubav u krevetu koji nije pripadao njihovom partneru, usporedno s 22 posto osoba koje nisu imale ovu genetsku varijaciju. Spol nije imao nikakvu ulogu u rezultatima jer je podjednak broj muškaraca i žena imao varijaciji 7R+.

"Ustanovili smo kako su osobe s određenom varijacijom gena DRD4 sklonije varanju ili seksu na jednu noć. Čini se kako njihova motivacija proizlazi iz sustava za užitak i nagradu, gdje se nalazi mjesto otpuštanja dopamina. U slučaju seksualno promiskuitetnog ponašanja, rizik je velik, nagrada značajna, a motivacija varijabilna – svi elementi koji osiguravaju nalet dopamina", objasnio je Justin Garcia, voditelj studije koja je objavljena u časopisu PLoS ONE.

Stručnjaci napominju kako nisu ustanovili vezu uzroka i posljedice između genetike i seksualnog ponašanja, nego dokaze kako biologija utječe na ljudsko ponašanje. Međutim, ako odlučite šarati, nemojte ići linijom lakšeg otpora i za to okriviti svoje gene, nego pogledajte istini u oči.

Komentiraj članak

Komentari