Sjećanja

'FRANJEVAČKI DUBROVNIK GA JE UZGOJIO' Na današnji dan umro Celestin Medović – slikar i franjevački redovnik

Poznati hrvatski slikar Celestin Medović umro je na današnji dan 20. siječnja 1920. godine. Rođen je 1857. u gradiću Kuni na Pelješcu kao Mato Medović. U mladosti se zaredio za franjevca i počeo pripremati za svećenički poziv u samostanu Male braće u Dubrovniku.

Kao franjevac uzeo je ime Celestin. Život Celestina Medovića, Fausta Vrančića i brojnih drugih osoba hrvatske povijesti snažno je svjedočanstvo velikog utjecaja crkve na kulturni i društveni život Hrvata, koji je se od 1945. do danas suptilno sakriva od hrvatske javnosti što smo mogli nedavno argumentirano pročitati na ovom portalu u članku Eve Kirchmayer-Bilić.

Nakon što je Medović zaređen za svećenika, 10. svibnja 1880. u rodnoj Kuni slavio je mladu misu. Jedan njegov životopisac navodi da ga je „franjevački Dubrovnik uzgojio“. I zaista, u samostan Male braće došao je kao dječak od 11 godina. Odatle je kao mladić u dobi od 24 godine otišao u Rim na studij. Vratio se u Dubrovnik 1886., gdje je proveo dvije godine. Zatim je otišao na studij u München, gdje je proveo 5 godina. Kad se njegov način života, kojeg je nakon studija nastavio u samostanu Male braće, zbog slikanja nije više mogao složiti s klasičnim franjevačkim životom zatražio je dopuštenje da prijeđe u svjetovne svećenike. Zagrebačkoj nadbiskupiji inkardiniran je 21. kolovoza 1897., te je do smrti živio kao svjetovni svećenik, ali je uvijek ostao u vezi s franjevcima.

Kad se vratio u Dubrovnik, Franjo Rački i Iso Kršnjavi pozvali su ga u Zagreb da se pridruži krugu oko slikara Vlahe Bukovca, koji je u to doba došao iz Pariza u Zagreb.

U toj je “zagrebačkoj fazi” naslikao mnogo religijskih djela. Slikao je i slike iz hrvatske povijesti. Jedno vrijeme se povukao na Pelješac, no kasnije je boravio i u Beču (1912. – 1914.), da bi 1914. u Opatiji prodao sve svoje slike.

Umro je u bolnici u Sarajevu 20. siječnja 1920. Njegovo tijelo prevezeno je u rodno mjesto, gdje je i pokopan.
Grad Dubrovnik odužio se Medoviću time što je ulicu uz samostan Male braće (proteže se uz istočni samostanski zid) prozvao Ulicom Celestina Medovića.

Komentiraj članak

Komentari