MEDIJI O SKUPOM DUBROVNIKU

FAMA O ŠOKANTNIM CIJENAMA KAVE U DUBROVNIKU: Svima skupo, a kafići na Stradunu puni (FOTO)

Nepotrebna negativna kampanja protiv dubrovačkih ugostitelja, koja je krenula jučer, ako je suditi po fotografijama sa Straduna - ipak nije dala ploda.

Fama o visokim cijenama kave i sokova na jednoj od najpoznatijih i najvažnijih ulica u Hrvatskoj, koja se svake godine u ljetno vrijeme plasira u medije jedna je od glavnih tema Dubrovčana ovih dana. Tko o čemu, mediji ohrabreni 'šokiranim' turistima i građanima iz drugim krajeva lijepe naše upiru prste u dubrovačke cjenike, i tako svake godine iznova.Srce je sezone, u Dubrovnik se slijevaju rijeke turista. Bezbrojne grupe njih iz svih krajeva svijeta trčkaraju gradom za vodičima upijajući dijelove iz njegove prebogate povijesti. Sunce nesnosno prži, ali mjesta za sjesti u neku od kavana na Stradunu nema ni za lijeka. Sve je puno. Dupkom. A sto metara dalje, iza katedrale, poljanu dijeli nekoliko kafića. Mjesta kao u priči. Da se razumijemo, kava nije ništa lošija, niti je cijena razlog tome što na poljani mjesta ima, a na Stradunu nema. Kava je možda čak i bolja, a cijene su znatno manje. Sto metara razlike, unutar stare gradske jezgre.

Ali, srce je sezone, pravo vrijeme za novu gadariju iz pera kolega iz kontinentalnih dijelova Hrvatske. Zamislite, vijest dana na svim portalima je postala opasno skupa kava sa Straduna. Neki idu toliko daleko da provode ankete, a drugi se pitaju za koga je za koga je to stvarana Hrvatska ako ne za hrvatsku sirotinju (!?!). Prošle godine u svibnju čudili su se cijeni duple kave i amara na Stradunu te se u naslovu upozorava goste da ih se pljačka. Pisanje o cijenama kafića na Stradunu postaje tradicijom. Hrvatska na žalost nema industriju, nema proizvodnju. Hrvatska na žalost svega ima sve manje. Osim jedine grane privrede koja prkosi svemu – turizma.

Malo Hrvatska ima mjesta neprocjenjive kulturne vrijednosti kao što je tih 300 metara Straduna. I malo kafića ima pogled kao što ima tih par ugostiteljskih objekata na Stradunu. I za malo mjesta je zanimanje turista iz cijeloga svijeta toliko veliko kao za Dubrovnik.

Ekonimski je logično da na glavnoj ulici, usred spomenika pod zaštitom UNESCO-a, cijene kave budu više u odnosu na ostatak Hrvatske, pa teza koja je jučer plasirana da parametar lokacije ugostiteljskog objekta nije relevantan za cijenu, ne drži vodu.

Iako je najam i javnih površina i poslovnih prostora u Dubrovniku najveći u Hrvatskoj, također je i cijena nabave veća, zbog geografskog položaja, činjenice da se između Dubrovnika i Hrvatske nađe i pokoja granica ide u prilog ugostiteljima koji, eto, imaju namjeru zarađivati i živjeti od svoje djelatnosti. Osim toga, cijene 'espressa' u Veneciji na Trgu sv. Marka se kreću po 10 eura, pa je li to glavna vijest u talijanskim medijima u špici sezone? Jesu li turisti opljačkani, građani šokirani i zgroženi? Ne, jer u Veneciji ima i drugih kafića gdje se ta ista kava može popiti i po cijeni za dva eura, pa onaj tko si ju ne može priuštiti na trgu, ode tamo. Isto tako, u povijesnoj jezgri Dubrovnika ima i drugih kafića, gdje se kava može popiti i za 10, 12 ili 15 kuna. Nitko nikog ne tjera popiti je na Stradunu. A ako baš hoćete na Stradun, onda je i platite. 

Komentiraj članak

Komentari