REAKCIJE

EVO ODGOVORA IZ KINE Korisnici se pitaju što će biti s njihovim Huawei mobitelima

Gospodarski rat Amerike i Kine sinoć je došao do svog vrhunca najavom iz Googlea da će prekinuti suradnju s kineskim proizvođačem mobitela Huaweijem. Huawei upotrebljava Googleov operativni sustav Android i niz Googleovih aplikacija pa su se s pravom milijuni korisnika diljem svijeta, ali i mnogi i u Hrvatskoj zapitali što to znači za njihove uređaje i hoće li se i dalje nesmetano moći koristiti svojim mobitelima, tabletima i drugim uređajima koje potpisuju kineski brendovi Huawei i Honor.

Dok strani mediji nagađaju da će se promjene najviše odnositi na nove uređaje (službene konkretne objave iz Googlea još nema), iz Huaweija su poslali prve službene reakcije: 

– Huawei će pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim pametnim telefonima i tabletima Huawei i Honor, kako onima koji su prodani, tako i onima koji su na zalihama. Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo – tvrde u priopćenju iz kineske kompanije, koja je 2018. godinu završila kao drugi najveći proizvođač mobilnih uređaja.  Danas korisnici uređaja Huawei u Hrvatskoj još mogu normalno koristiti svoje uređaje i skidati Googleove aplikacije, no prema novom Googleovu stavu mogli bi ostati bez sljedećih nadogradnji operativnog sustava Android zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Huawei stavi na crnu listu kompanija s kojima američke tvrtke ne smiju surađivati. 

O tom dijelu Huawei danas kaže:

"Pridržavamo se odluke Googlea i razmatramo implikacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim uređajima Huawei."

Za pitanja korisnika Huaweija u vezi s našim koracima za usklađivanje s nedavnim postupcima američke vlade:

Uvjeravamo vas da se pridržavamo svih američkih vladinih zahtjeva, usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim uređajima Huawei."

Dakle, Huawei tvrdi da će Googleov softver za skidanje aplikacija i sigurnosne postavke i dalje biti aktivni na postojećim mobitelima i drugim uređajima iz te kompanije. No time su neizravno i potvrdili da sljedeće verzije tih uređaja vjerojatno neće smjeti koristiti Googleov softver, nego da će Kinezi u svoje nove uređaje plasirati vlastiti softver ili softver otvorenog koda.

Komentiraj članak

Komentari