Koronakriza

Emotivno pismo kojim je otpušteno 1900 ljudi: 'Zaista mi je žao, molim vas, znajte da ovo nije vaša greška'

Koronakriza je teško udarila industriju putovanja i smještaja, a jedan od velikih gubitnika je i Airbnb, kompanija koja je ove godine trebala izaći na burzu.

Onima koji napuštaju Airbnb, zaista mi je žao. Molim vas, znajte da ovo nije vaša greška. Svijet nikada neće prestati tražiti kvalitete i talente koje ste donijeli u Airbnb, tim je riječima izvršni direktor Airbnba Brian Chesky najavio velike otkaze u svojoj kompaniji. Dok otpuštanje radnika nikome nije jednostavno i za većinu poslodavaca to je najteža odluka koju mogu donijeti, Chesky je u svojoj poruci dotadašnjim zaposlenicima pokazao poštovanje, za razliku od npr. Birda, koji je ljude otpustio na prilično šokantan način, grupnom zvučnom porukom putem Zooma, prenosi zimo.dnevnik.hr

U pismu zaposlenicima kojim je najavio otkaze napisao je kako danas živimo u najmučnijoj krizi naših života koja je zaustavila globalna putovanja, što se direktno odrazilo i na poslovanje kompanije. Iako je teško zaključiti kako će se situacija kretati do kraja godine, već je sada jasno da će prihodi kompanije u 2020. biti manji od polovice prošlogodišnjih prihoda. Promjene kroz koje sada kompanija prolazi nisu privremene i kratkoročne te je osim otkaza potrebna "fokusirana poslovna strategija", no Chesky je uvjeren da će se jednom poslovanje njegove kompanije u potpunosti oporaviti.

Također, najavio je da će svi otpušteni radnici, uključujući i one koji su u kompaniji manje od godinu dana i nisu stekli pravo na udio u kompaniji, dobiti taj udio, a bivši zaposlenici dobit će otpremninu, pokrit će im se zdravstveno osiguranje tijekom jedne godine, omogućit će im da zadrže poslovne laptope te će postaviti posebnu internetsku stranicu s podacima o zaposlenicima, njihovim radovima itd., kako bi ponovno mogli lakše pronaći posao.

Bez posla će ostati 1900 od 7500 tisuća zaposlenih u Airbnbu, dakle oko četvrtine ukupno zaposlenih u kompaniji kojoj je upravo ova godina trebala biti najbolja i najuzbudljivija dosad. Naime, Airbnb je i dalje privatna kompanija o čijem se izlasku na burzu govori već dugo i inicijalna ponuda dionica planirana je upravo za 2020., no zbog koronakrize IPO će ipak morati pričekati neke bolje dane.

Izvor: Vox

Komentiraj članak

Komentari