Odluka ECB-a

Emotivna rasprava: Nijemcima se žao odreći novčanica od 500 eura

I dok plan da se 500 eura povuče iz optjecaja nije izazvao nikakav prijepor u ostalim zemljama, u Njemačkoj je potaknuo emotivnu raspravu.

I dok Europska središnja banka ulazi u zadnju fazu povlačenja novčanice od 500 eura, malo tko će žaliti za banknotom koja se rijetko viđala u svakodnevnom životu, ali su je zato obožavali kriminalci, piše Večernji list.

Središnje banke 17 od 19 zemalja eurozone od ponedjeljka prestaju izdavati vrijedne ljubičaste novčanice.  Samo su njemačke i austrijske središnje banke dobile izuzeće do 26. travnja kako bi "osigurale bezbolnu tranziciju", kaže se u priopćenju ECB-a.  Medicinski tehničar Rolf iz njemačkog Marburga kaže da mu je "teško prihvatiti" povlačenje najveće novčanice. Taj je 61-godišnjak svoj automobil platio novčanicama od 500 eura.  "To što mi je draže koristiti gotovinu kad su velike uplate u pitanju, ne znači da radim nešto mutno", kazao je Rolf, ne želeći otkriti prezime.

Oni koji su svoje madrace napunili petstoticama ne moraju brinuti jer one su i dalje zakonito sredstvo plaćanja.  "One se mogu i dalje koristiti, može ih se i štedjeti jer će zadržati svoju vrijednost", rekla je glasnogovornica ECB-a Eva Taylor. Samo 2,3 posto novčanica u optjecaju u eurozoni prošloga mjeseca bile su petstotice.  Ali su zato "binladenice", kako su ih katkada zvali, prednjačile u pranju novca, izbjegavanju oporezivanja i financiranju terorizma.  Milijun eura u novčanicama po 500 teži samo 2,2 kilograma i lagano stane u torbu za laptop.  

 I dok plan da se 500 eura povuče iz optjecaja nije izazvao nikakav prijepor u ostalim zemljama, u Njemačkoj je potaknuo emotivnu raspravu.  Među najvećim protivnicima takve odluke bio je prvi čovjek Bundesbanke Jens Weidmann koji tvrdi da to neće mnogo pomoći u borbi protiv kriminala, ali će "naštetiti povjerenju" u jedinstvenu valutu. 

Kritičari također kažu da će povlačenje petstotice bankama otežati i poskupjeti fizičko čuvanje velike količine novca. Kada se stvarao euro, Njemačka je željela novčanicu od 500 eura kao najbliži ekvivalent voljenoj novčanici od tisuću maraka. 

Ali čak i u najjačem europskom gospodarstvu, gdje se privatnost štuje, a gotovina caruje, petstotica nije češće korištena nego u drugim zemljama. 

 Ni u Njemačkoj neće svima nedostajati. "Malo je prevelika za novčanik i teško je se riješiti. U dućanima je neće uzeti. Ne treba mi", kaže Suzanne Spenner, pedesetogodišnjakinja iz Frankfurta.  Po podacima Bundesbanke, više od 60 posto Nijemaca najmanje je jednom kupovalo novčanicama od 500 eura.  Lucia Bassing, vlasnica prodavaonice kreveta i madraca u Frankfurtu, kaže da nije neobično da kupci plaćaju tim novčanicama iako je kartični promet u porastu.  "Ja ih osobno ne volim imati sa sobom i neće mi nedostajati", rekla je i dodala uz osmijeh: "Ali uvijek sam sretna primiti ih". 

Izvor: Večernji list.

Komentiraj članak

Komentari