PROGNOZA

EKSTREMNE VRUĆINE PRIJETE EUROPI Hrvatsku očekuje pravo ljetno vrijeme

Na veselje mnogih, a i u skladu s prognozom, u Hrvatskoj nije bilo olujnog nevremena kao ponegdje u okolici, posebice u Austriji, gdje je bilo izraženijih pljuskova, munja i gromova. Poneki je pljusak s grmljavinom u nedjelju moguć uglavnom u središnjoj Hrvatskoj, u ponedjeljak i još kojegdje po unutrašnjosti, ali će, unatoč tome, sljedećih dana u Hrvatskoj ipak biti prevladavajuće sunčano i vruće vrijeme – pravo ljetno, čak i toplije od prosjeka za doba godine, ponegdje i uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje javlja HRT.

U prvoj polovini sljedećega tjedna u kopnenom će se području nastaviti većinom sunčano i vruće vrijeme. No, u ponedjeljak uz više oblaka mjestimice je moguć poneki pljusak, a oblačnije može biti i u utorak, osobito na istoku. Jutra će biti topla, a danju uglavnom vruće, sredinom tjedna ipak malo manje nego na njegovom početku i kraju.
 
Sunčano će biti sljedećih dana i na Jadranu, već prijepodne, te posebice poslijepodne uz temperaturu zraka većinom višu od 30 °C. I noći i jutra će biti toplija nego proteklih dana, što mnogima vjerojatno neće biti ugodno. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru u utorak i srijedu povremeno i jaki, a i bura će u srijedu ojačati, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.
 
Zapadnu bi Europu početkom idućeg tjedna trebale zahvatiti ekstremne vrućine, tako da se u Francuskoj očekuju temperature zraka i do 43 °C. Vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka, javlja Istramet. Iako do Hrvatske centar ovog vrućeg afričkog zraka ne bi trebao stići, ne smijemo isključiti mogućnost da zabilježimo nekoliko vrlo vrućih dana s maksimalnim temperaturama preko 35 Celzijevih stupnjeva.

Komentiraj članak

Komentari