OSUĐENI NA ČEKANJE

EKSKLUZIVNO: PORTALOKO S POSADOM NAPUŠTENOG BRODA KRAJ PLOČA - Gladni, neispavani, u suzama: Nitko ne zna što će biti s nama!

Lucky Ned, brod koji je prevozio teret na liniji Grčka - Ploče, a koji se trenutno nalazi četiri milje od pločanske luke, nedavno je napustio vlasnik Ned Shipping SA iz Pireja. Posada broda koji je prvenstveno prevozio aluminij već je danima doslovno gladna i žedna. Plaću nisu primili mjesecima, a jednako dugo nisu se čuli ni sa svojim obiteljima. Uz pomoć Romana Perića, voditelja Ureda sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku uspjeli smo se ukrcati na brod i popričati sa kapetanom i posadom koja je zasad osuđena na patnju i na čekanje...

Jučer je bio dobar dan za posadu broda 'Lucky Ned'  koji se već tjednima nalazi četiri nautičke milje od luke Ploče  sa jakom malim zalihama hrane i vode, a uskoro će im kažu nestati i goriva.


Lucky Ned je prevozio teret, većinom aluminij, na relaciji Grčka-Ploče

Naime, na brod je stigla hrana i voda u vrijednosti većoj od sedam tisuća kuna koju su prikupili građani Ploča na inicijativu Crvenog križa Ploče. Uz građane i Crveni križ jučerašnji heroji bili su i članovi Sindikata pomoraca Hrvatske, eko brodica Pomorskoga servisa Luke Ploče te pojedini privatnici koji su prenijeli hranu do broda.


Prebacivanje hrane na brod


Hrana u mreži stiže na brod

Osim hrane i vode na brod su stigle i tri SIM telefonske kartice s pomoću kojih će se članovi posade, makar na dvije minute, javiti svojim najbližima i objasniti im što se dogodilo.

'Ni ne sjećam se kada sam zadnji put pričao sa svojom obitelji. Vide da je plaća prestala dolaziti, ne javljam se, i sigurno su jako zabrinuti', kazao nam je Nisar Muhammad, Pakistanac koji na Lucky Nedu plovi već 14 mjeseci i to za samo 620 dolara mjesečno. Njemu to nije 'samo', jer on s tim novcima prehranjuje cijelu svoju obitelj. Kazao nam je kako ima petero djece i kako će možda dvoje morati ispisati iz škole jer plaću nije dobio skoro šest mjeseci.


Nisar Muhammad i Qadar Noor mjesecima nisu pričali sa svojim obiteljima

'Ako ja ne radim cijela moja obitelj je gladna. Doslovno gladna', jedva, kroz suze kazao je Nisar. Njegov kolega Qadar Noor, također Pakistanac i otac petero djece, nije mogao supregunti suze. Samo se rasplakao.
'Jedva čekam da nazovem svoju obitelj', kazao je Qadar te se poveselio jer će danas, zahvaljujući dobrim ljudima, na stolu biti nešto više od riže. Ispričali su nam kako su zadnje vrijeme jeli samo rižu i ponekad tjesteninu. Donacijama građana Ploča i Crvenog križa moći će barem neko vrijeme uživati u krumpiru, jajima, ribi i ostalim namirnicama koje su im nedostajale.


Ovako je izgledao stol nakon što je hrana stigla na brod


Prazna kuhinja

'Nitko ne spava. Samo se pitamo što sad i kako ćemo doma?. Nemamo dovoljno ni za kartu da se vratimo kući', kazali su nam još neki od članova posade.


Mjesecima su bez plaće

Članova posade sve skupa na brodu ima 17. Deset Ukrajinaca i sedam Pakistanaca. Kapetanu, Ukrajincu Dvoreteskyi Anatoliiju ovo je prvo putovanje u ulozi kapetana. Na Lucky Neda stigao je nedavno, prije samo tri i pol mjeseca. Kazao nam je kako mu je ugovor izgledao odlično nakon problema s gusarima na svjetskim morima.
'Europsko more i već ustaljeni prijevoz aluminija na relativno bliskoj relaciji bili su razlozi zašto sam se odlučio prihvatiti ovaj posao. A evo što se dogodilo! Tko je mogao znati...', kazao nam je kapetan.


Kapetan broda, Ukrajinac Dvoretskyi Anatolli

Ispričao nam je i kako je sa vlasnikom broda pričao prije skoro dva mjeseca te mu je vlasnik tada rekao da postoje 'nekakvi problemi' sa bankom ali ništa više od toga. Od tada, od tog razgovora, kapetan se više nije čuo sa vlasnikom broda. Kaže da svaki dan pokušava doći do njega ali bezuspješno.

'Posada je postala očajna i na brodu se osjeti velika nervoza. Nama motor radi, brod je također u stanju da može nastaviti raditi, a i posada bi sigurno radila da zna da će biti plaćena i da zna da brod ima vlasnika. Mi smo spremni, samo čekamo upute. Nema nikoga da nam pruži posao i da nam isplati plaće. Napušteni smo!', kazao nam je kapetan te pri tome zamolio članove Sindikata pomoraca ako im se mogu poslati neke osobne stvari, poput kalodonta i lijekova, koje će kapetan platiti.


Romano Perić, ITF inspektor, Danilo Prestint iz Sindikata pomoraca Hrvatske i kapetan broda Dvoretskyi Anatolii

Kapetan se zahvalio svima koji im pomažu. Kazao je kako je sreća u nesreći što su ostali napušteni na ovom području Europe. Ispričao nam je kako dosad sam nije doživio ovakvo iskustvo ali kako je preko kolega pomoraca upoznat sa situacijama ostavljanja broda od strane vlasnika gdje nije bilo ovakve pomoći koja bi stizala na brod.

Što će se dogoditi s vama? - upitali smo ga, ali samo je pognuo glavu i kazao nam kako ne zna.

'Volio bi da netko kupi brod, ali znam da je lista dužnika ogromna. Znam da se tvornica aluminija u Mostaru zatvorila i da je to možda razlog zašto je sve krenulo nizbrdo. Jednostavno ne znam što će biti s nama', kazao je nakraju kapetan.

Iz Sindikata pomoraca se nadaju kako će uz njihovu pomoć Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture reagirati i uspjeti riješiti ovaj problem napuštenog broda. Podsjetimo, najčešće u ovakvim slučajevima napuštanja broda, koji nažalost u zadnje vrijeme nisu rijetkost, dođe do repatriacije posade (otprave posade njihovim domovima), koja u većini slučajeva, ostane neisplaćena.

Komentiraj članak

Komentari