Svjetski virtuoz u Dubrovniku

Ekscentrični Nigel Kennedy šarmirao festivalsku publiku (FOTOGALERIJA)

Jedan od vodećih svjetskih virtuoza, britanski violinist Nigel Kennedy nastupio je sa svojim jazz kvintetom i atraktivnim programom sinoć, 22. srpnja na taraci tvrđave Revelin u sklopu Vip programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara.

Štićenik Yehudija Menuhina, 'enfant terrible' svjetske klasične glazbene - Nigel Kennedy već više od četvrt stoljeća znan je kao jedan od vodećih svjetskih virtuoza i jedan od najvećih violinističkih zvijezda današnjice. Njegov jedinstveni talent, svjež pogled na klasični i suvremeni repertoar i golema pozornost koju mu mediji posvećuju, učinili su ga „najprodavanijim“ violinistom svih vremena.

Sa svojim kvintetom, kojeg uz Kennedyja na električnoj i klasičnoj violini čine još sjajni poljski jazzeri: Piotr Wyleżoł na glasoviru i Hammond orguljama, Adam Kowalewski na basu, Krzysztof Dziedzic, bubnjevi i udaraljke te Tomasz Grzegorski na saksofonu, za ovu posebnu izvedbu na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama, izveli su raznolik repertoar sačinjen od elemenata klasične i jazz glazbe, uključujući Kennedyjeve originale, Bachove kompozicije te djela iz standardnog repertoara. Večer je zaključena Kennedyjevom virtuoznom izvedbom mađarskog čardaša.

Ekscentrični, vragolasti, ali nadasve šarmantni Kennedy, s lakoćom je nasmijavao publiku. Svježa, moderna, vibrantna glazba puna ritma u izvedbi ovih talentiranih glazbenika i virtuoznog Kenendyja istinski je i od samog početka pa do kraja obuzela publiku, po čijim se reakcijama može zaključiti da će se nastup Nigel Kenendyja na taraci Revelina dugo pamtiti.

Komentiraj članak

Komentari