Gastronomija

Dvije namirnice koje su zdravije nego što mislite!

Mnogi od nas, kad pomisle na nešto što vole jesti, već po navici to poistovjećuju sa nezdravom hranom. No, možda ćete se iznenaditi kad saznate da ono što nam se često zna naći na tanjuru ili u šalici uopće nije toliko loše za nas

Jaja

Smatraju se lošima jer:Žumanjci su izvor kolesterola, a s obzirom da nam se talog u arterijama najčešće sastoji od kolesterola, te dvije činjenice je prilično lako povezati. No, ne postoji znanstveno istraživanje koje zapravo povezuje veću šansu za srčani napad i jaja.

Dobra su jer:Veliki broj znanstvenih radova potvrdio je kako kolesterol u prehrani ima vrlo malo utjecaja na razinu kolesterola u krvi. Hrana koja sadrži velike količine zasićenih i onih vrsta nezasićenih masti koje nastaju kod industrijske prerade namirnica je zapravo pravi krivac za povećani kolesterol u krvi.
Prema najnovijim informacijama, možete bez grižnje savjesti pojesti oko sedam jaja tjedno. Jaja su bogata fosforom i vitaminom D.

Kava

Smatra se lošom jer:Mnogi misle kako kava nije zdravo piće, možda zbog pušača. Kava je slučajno dobila negativnu reputaciju jer se smatra lošom navikom. Naravno, problem nije u kavi, već u šećeru i vrhnju koje u nju stavljamo. Također, ljudi koji imaju probleme s krvnim tlakom trebali bi je izbjegavati zbog toga što pojačava rad srca i diže krvni tlak.

Dobra je jer:Čak ni šest šalica dnevno ne povećava rizik od uobičajenih uzroka smrti. Znanstvenici preporučuju da sesvi oni koji su se odrekli kave u ime zdravog života, radije koncentriraju na to da prestanu pušiti, da povećaju fizičku aktivnost ili da jedu više cjelovitih žitarica.

Komentiraj članak

Komentari