KORISNI SAVJETI

DULJE ĆE VAM TRAJATI Savjeti kako pravilno prati kupaći kostim

Na kraju sezone kupaći kostim operite na nižoj temperaturi s blagim deterdžentom jer ga vruća voda i oštre kemikalije mogu rastegnuti i pa ga pospremite u ormar do sljedećeg ljeta, piše 24sata.hr

Lopta, madrac, rukavice i ostala oprema za vodu nakon sezone korištenja postaju mjesta na kojima se razvija plijesan.  Ako znate da ih više nećete koristiti do sljedećeg ljeta, očistite ih u mješavini vode i octa, a nakon toga ih isperite vodom. Stavite ih na sunce da se osuše i spremite ih.

Na kraju sezone temeljito operite ručnike kako biste ih koristili još nekoliko ljeta. Uz deterdžent, u perilicu stavite šalicu octa i pola šalice sode bikarbone. Perite na 40 stupnjeva i izbjegavajte korištenje omekšivača. Kako bi japanke bile upotrebljive i sljedeće godine, potopite ih u kadi sa sapunom ili deterdžentom za pranje rublja i četkom uklonite prljavštinu ili mrlje. Osušite ih i pospremite.

Kupanje na plaži ostavlja razne nečistoće na kupaćem kostimu. Na njemu se nakupljaju ulje ili krema za sunčanje, prljavština koja se pokupi ležanjem na plaži, ali i kupanjem u moru.

Osim što su prljavi, brzo se istroše, a kako biste mu produljili vijek, nakon svakoga kupanja operite ga u hladnoj vodi. Najbolje je odmah nakon kupanja istuširati se ispod tuša na plaži. Ako na plaži nema tuša, po povratku u vikendicu operite ga u hladnoj vodi. Napunite umivaonik vodom i dodajte malo blagog sapuna te natopite kupaći kostim. Isperite ga u hladnoj vodi pa posušite na suncu.

Nikad nemojte cijediti kupaći tako da ga zavrćete jer to uništava njegova vlakna. Umjesto toga, lagano ga pritisnite po cijeloj površini kako biste iscijedili višak vode. Nakon posljednjega kupanja operite ga na nižoj temperaturi s blagim deterdžentom. Nemojte koristiti preagresivne kemikalije i visoke temperature jer će kupaći postati previše rastezljiv ili će izgubiti elastin.

Dobro je koristiti vrećicu za donje rublje da bi trake i jastučići ostali na svome mjestu. Poslije ih osušite na zraku i spremite za sljedeću sezonu. 

Komentiraj članak

Komentari