CIJELA DRŽAVA U KARANTENI

Dubrovkinja koja živi u Italiji o koronavirusu: Situacija je alarmantna, zavladao je strah

Cijelo područje Italije od jučer predstavlja karantenu, a ujedno je to i zemlja u kojoj je zabilježeno najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa od svih drugih zemalja, osim Kine iz koje je krenula epidemija.

U Italiji se nalazi i Olga Čučković iz Dubrovnika koja tamo već godinama živi i radi kao turistički vodič za Rim i Vatikan za američko tržište. Za Dubrovački dnevnik je opisala tamošnju situaciju.

"Situacija je prilično alarmantna. Od jučer smo u prisilnoj karanteni, a možemo izlaziti samo u spenzu, na posao, naravno s potvrdom koju sami potpisujemo gdje se vidi na koji i kakav posao odlazimo, brinuti se za starije članove obitelji i odlaziti na medicinske preglede. Dozvoljeno je i kretanje u parkovima s djecom, ali bez okupljanja," izjavila je Čučković za Dubrovački dnevnik.

SVE JE MANJE ONIH KOJI GOVORE DA JE TO OBIČNA GRIPA 

Kao što je trenutno situacija kod velikog broja Hrvata, i u Italiji su mnogi mislili kako je riječ tek o nešto ozbiljnijoj prehladi. Međutim, ubrzo se u realnosti pokazalo kako nisu u pravu, nakon čega je zavladao strah. Sada se, kaže Čučković, itekako boje, možda i više nego što bi trebali.

"Svaki dan se nešto novo nauči o koroni i sve je manje onih koji tvrde kako je to tek obična gripa. Mlađe populacije znaju biti jako nedisciplinirane po tom pitanju, do jučer su se mnogi od njih okupljali slijedeći logiku kako 'mladi ne obolijevaju', ali je sve jasnije kako su upravo mladi vrlo često nositelji virusa i ugrožavaju starije za koje nema dovoljno potrebnih kreveta za intenzivnu njegu s pripadajućim maskama za disanje," izjavila je Čučković dodavši kako se pojavljuju vijesti prema kojima je takvih kreveta oko pet tisuća, što je premalo ako se situacija pogorša. Svakako, nedostaje i liječnika zbog novonastale situacije.

"Ako krene pandemija, taj broj bi bio premalen, a vrijedi spomenuti i kako su takvi kreveti potrebni i drugim teškom bolesnicima koji nisu oboljeli od koronavirusa. Govori se o i privremenom zapošljavanju liječnika u mirovini. U zadnjih nekoliko godina, značajno su srezana sredstva za zdravstveni sustav u Italiji, a ostale europske zemlje imaju puno više odgovarajuće opreme. Vrijedi spomenuti kako je situacija nešto bolja na sjeveru zemlje po tom pitanju, no njihovi kapaciteti su puni. Također, sve intervencije koje nisu hitne se odgađaju," kaže Čučković.

OGROMNI SU REDOVI, NO NITKO SE NE DRŽI MINIMALNE DISTANCE... 

Kako kaže, problem predstavlja i nedovoljna discipliniranost stanovnika Italije u borbi i zaštiti od koronavirusa. Zabilježeni su i ogromni redovi ispred supermarketa, posebno sinoć, međutim Talijani se teško pridržavaju minimalne distance što može pospješiti širenje virusa.

"Možda je ovakvo rapidno širenje virusa pospješilo i to što Talijani jednostavno funkcioniraju 'u gomilama'. Klima je ugodna, puno izlaze, sve rade zajedno i u skupinama. Puno je stanovništva starije životne dobi, a oni su svakako i najugroženiji. A i neposlušni su po prirodi... Sad svi rade na tome da se ipak ostaje doma, ali sad je poprilično kasno... Do prije tjedan dana su me poznanici radosno htjeli poljubiti u oba obraza kad bismo se susreli, no sad se svi drže podalje," izjavila je Čučković.

NA DUGE STAZE ĆE SE PLAKATI ZA TURISTIČKIM GUŽVAMA 

Rapidno širenje koronavirusa Italijom koji je ostavio i smrtne posljedice svakako je iznimno negativno utjecao i na gospodarstvo, u prvom redu na turizam. Dio Talijana se često žalio zbog turističkih gužvi, a i u Dubrovniku se može čuti kako će novonastala situacija smanjiti turističke gužve po Gradu. Upitali smo je jesu li Talijani sada promijenili mišljenje.
"Ne znam one koji su sretni jer su sada predahnuli od gužvi, ali ipak sam u toj struci. Promijenit će mišljenje kad im nitko ne uđe u butigu ili plati račun. Na duže staze će se plakati za gužvama koje jesu bile nesnosne, posebno kad je riječ o vatikanskim muzejima i Koloseumu," kaže Čučković.

"Generalno se misli da se premijer Conte pokazao efikasan u ovim mjerama, mada je bilo puno konfuzije i rupa u komunikaciji. Ekonomija je u potpunom kolapsu i vlada razmatra mogućnosti subvencija za ugrožene profesije. Za sada samo za crvene zone, nadamo se i za cijelu zemlju," dodaje Čučković.

ONI KOJI KORONU USPOREĐUJU S GRIPOM NEKA SE BOLJE INFORMIRAJU

Naglašava kako je dobro organiziran sistem poziva u slučaju bolesti za svaku regiju i veće gradove.
"Oni koji su bili na sjeveru ili u imaju temperaturu se prijave i ostaju kod kuće. Zapravo su po tom pitanju dobro reagirali, ovo je ipak potpuno nepoznata situacija," tvrdi Čučković.

Međutim, pojava koronavirusa na sjeveru zemlje izazvala je masovni egzodus stanovništva iz 'crvene zone' prema jugu, što je razljutilo brojne Talijane.

"Cijela zemlja je jako ljuta na tisuće ljudi koji su praktično napravili masovni egzodus. Dok se tu radi većinom o ljudima s juga koji ili rade u Lombardiji ili su se tamo zatekli, puno je dobrostojećih Talijana krenulo prema vilama u Toskani ili skijalištima u Piemontu," kazala je Čučković.

Na pitanje što bi kao osoba koja je vidjela kako to izgleda iz prve ruke poručila onima koji tvrde kako je koronavirus 'malo jača prehlada', Čučković odgovara kako bi im poručila da se informiraju.

"Svi smo tako mislili na početku. Uspoređujući brojeve, statistike, periode, dođe se do izračuna prema kojem je stopa smrtnosti kod koronavirusa višestruko veća nego kod gripe. To su činjenice. Činjenica je i da oko 80, 85 posto oboljelih razvije blage simptome, ali prije tri tjedna smo imali 170 slučajeva, a sada preko 7000. Izuzetno je zarazno, a umire se od gušenja jer virus, nakon temperature i suhog kašlja, ide direktno u najdublje slojeve plućnog tkiva. Kao u svim izvanrednim situacijama, doktori moraju odlučiti koga spasiti," zaključuje Čučković za Dubrovački dnevnik.

Komentiraj članak

Komentari