U KNEŽEVOM DVORU

Dubrovčani uživali u zvuku fortepijana u izvedbi pijanista Hrvoja Jugovića (FOTO)

Dubrovčani su večeras u Kneževom dvoru mogli uživati u zvucima poznatih skladbi koje je na fortepijanu izveo hrvatski pijanist Hrvoje Jugović.

Naime, riječ je o koncertu povodom desete obljetnice restauracije fortepijana.

Taj vrlo rijedak i vrijedan žičani instrument “spona je između čembala i današnjih modernih klavira”, a posjeduju ga Dubrovački muzeji.
 
 - Upravo je Hrvoje Jugović potaknuo restauraciju fortepijana uz pomoć Ministarstva kulture. Ovaj instrument potječe iz 1790. godine, a izradio ga je istaknuti graditelj orgulja i glasovira Gabriel Anton Walter. Poznato je da je izrađivao povijesne glasovire za Mozarta i Beethovena – kazala je Vedrana Gjukić - Bender, muzejska savjetnica i voditeljica.

 - Ovaj fortepijano u Dubrovnik je dospio iz Beča sredinom 19. stoljeća., a prema muzejskom zapisu, tamo ga je kupio dubrovački plemić Nikola Pucić za svoju ženu Helenu Ranjinu Pucić, poznatu dubrovačku skladateljicu – dodala je Gjukić – Bender.

Tijekom 2005. i 2006. godine glazbeni mehanizam fortepijana u potpunosti  je obnovljen, restaurirano mu je i kućište  pa je dubrovački fortepijano koji se nalazi u Kneževu dvoru u sklopu stalnog postava Kulturno-povijesnog muzeja u potpunosti osposobljen za sviranje.

Pijanist Jugović na ovom glazbalu specifičnog zvuka izveo je skladbe Luke Sorkočevića, W.A. Mozarta, L. Van Beethovena i Muzija Clementija.

Komentiraj članak

Komentari