Istraživanje

Dubrovčani su najveće lijenčine u Hrvata?

Naše je istraživanje pokazalo kako su Hercegovci zapravo glupi, a Bosanci puno skloniji ”snalaženju”, koje se u uređenima zemljama naziva krađom.

Institut za tehnologiju međunacionalnih i međuregionalnih odnosa objavio je rezultate istraživanja o stereotipima i izazvao šok diljem jugoistične Europe te posebno Hrvatske. Sociolozi, genetičari i antropolozi iz zadarskog instituta smatraju kako su predrasude koje vladaju ovim prostorima istinite, ali pogrešno povezane - donosi nam News-bar.

- Na neki način vidimo savršene primjere kolektivne projekcije. Recimo, uz Zagorce se veže da piju, a Međimurce se smatra škrtima. Istina je da su Zagorci škrti, a Međimurci za njima nimalo ne zaostaju u redovitom i temeljitom opijanju. Ovakve regionalne projekcije predrasuda nisu samo specifične za Hrvatsku. U susjednoj BiH imate jednu koja se raširila na cijelu regiju. Stereotip je da su Bosanci glupi, a Hercegovci lopovi. Naše je istraživanje pokazalo kako Hecegovci nisu lopovi a Bosanci puno skloniji ”snalaženju”, rekao je dr. sci. Dragan Zamorac, i nastavio:

- Kod ovih vrsta predrasuda, uz projekciju, primijetili smo i prisvajanje tuđih osobina. Najbolji je primjer hrvatska kultura i srpsko junaštvo. Vrlo je jednostavno otkriti kako su u Hrvatskoj najvažnija djela uglavnom stvarali nehrvati, ali su zato Hrvati uvijek bili uspješniji u ratovanju od Srba. Srbi su s druge strane kulturno mnogo značajniji i produktivniji.

Naravno, među nacijama je prisutna i klasična projekcija. Tako su Kosovari označeni kao mafijaši, ali je u mafijaškim krugovima meka ipak Beograd. Slovence se optužuje da su arogantni, da misle kako su bolji od ostalih iz bivše Jugoslavije, ali je to zapravo karakteristika stanovnika određenih dijelova Hrvatske – Istre i Zagreba. Ali ni Slovenci nisu nevini, oni su Talijanima prišili kukavičluk, koji je ipak očita osobina Slovenaca, kazao je dr. Zamorac.

- Primjer tih regionalnih predrasuda koje prerastaju u nacionalne je lijenost. Tvrdi se da su Dalmatinci i Crnogorci lijeni. Otkrili smo da su i jedni i drugi tu etiketu zaradili u Dubrovniku, gradu u kojem je lijenost zapravo sport, ali Dubrovčane nitko ne smatra lijenima, uz šeretski osmijeh objašnjava dr. Zamorac.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari