STUDIJSKO PUTOVANJE

Dubrovački studenti 'ljubomorni' na američko visoko obrazovanje: Kod njih sve savršeno funkcionira!

Studenti Odjela komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku Mislav Ćimić, Luka Pleša i Monika Cverlin nedavno su se vratili s dvotjednog studijskog boravka u SAD-u gdje su boravili na Svečilištu DePaul u Chicagu, na Odjelu političkih znanosti. Oni su za Portaloko podijelili svoje dojmove ujedno iskazavši oduševljenje tamnošnjim načinom rada.

Studijski boravak bio je nastavak suradnje dvaju sveučilišta na projektu Rasprava o demokraciji: politička participacija i politička kompetencija. Inače, oni su već prije, iz Dubrovnika sa svojim američkim kolegama, vodili telekonferencijske debate na temu demokracije, političkog predstavništva, funkcije medija i tolerancije.

Luka Pleša pojasnio je kako su debate bile prilika da se upoznaju politički procesi iz iskustva dvaju različitih društava, hrvatskog i američkog.

- Vodili smo zanimljive rasprave koje su kasnije rezultirale istraživanjem na oba sveučilišta. Naime, anketirali smo sto studenata i sto građana kroz pitanja o političkoj participaciji i političkoj kompetenciji te tako proveli komparativnu analizu - kazao je Luka dodavši kako su rezultati koje su dobili bili zanimljivi.

- Došli smo do zaključka kako studenti u Dubrovniku imaju znatno više znanja o politici, ali zato slabije participiraju, tj. sudjeluju, a za građane je vrijedilo obrnuto. Američki rezultati su pokazali skoro podjednaku participaciji i kompetencije i kod građana i studenata - precizirao je Luka.

Ipak, za vrijeme studijskog boravka, u neformalnom druženju i promatranju Monika Cverlin je primjetila kako je puno više sličnosti nego različitosti.

- To se očituje posebno kod mladih jer imaju jednaka razmišljanja i ideje kao mi. Zbog tog saznanja mi je bilo posebno drago jer sam stekla dojam kako ipak ima nade za nas iako smo mlada demokracija - rekla je Monika.

Dubrovački studenti imaju samo riječi hvale o svojim američkim kolegama i svemu što su vidjeli i doživjeli u dva tjedna koliko je trajalo putovanje. Ipak, najviše su oduševljeni, kako ističu, 'savršenim sustavom obrazovanja'.

- Moram priznati kako sam bila zavidna kada sam vidjela kako je sve to organizirano. Upravo je obrazovanje najvažnija stvar koju bi mi mogli prekopirati od njih jer sve nekako savršeno funkcionira - objasnila je Monika.

- Zatekli smo se na kampusu kada je bilo predstavljanje svih klubova iz različitih sveučilišta gdje studenti promoviraju svoje odjele. Fascinantno je vidjeti mlade ljude koji su tako aktivni i željni stvaranja nečeg novog. Teško je zamisliti kako će se kod nas netko bez ikakve koristi založiti u predstavljanju svog sveučilišta. U Americi je atmosfera na sveučilištu zaista jako nadahnjujuća i produktivna - prepričao je Mislav Ćimić istaknuvši kako 'takvog duha nama nedostaje'.

No, ipak Mislav je rekao kako je to i očekivano jer oni izdvajaju jako puno novca za obrazovanje dok je u Hrvatskoj većinom besplatno.

- Fakultet im jako puno toga omogućava i sama ustanova im pruža stvari koje mi ovdje niti na najboljim sveučilištima ne možemo zamisliti - kazao je Luka te se prisjetio dana provedenog u redakciji tjednika na Svečilištu DePaul.

- Sve je jako dobro organizirano i puno naprednije nego kod nas. Redakcija je ogromna i sa studentima uvijek radi jedan od profesora koji im pomaže, a oni imaju apsolutnu slobodu birati teme i nitko im se ne petlja u uredničku politiku. Taj dan kad smo mi došli radili su na pripremi novog broja te nas uopće nisu ni primjetili koliko su bili predani poslu.

Mislava je oduševilo funkcioniranje sveučilišnog radija jer jako puno studenata sudjeluje u kreiranju programa i postoje dva kanala, jedan za sport, a drugi za vijesti i zabavu.

Nakon doživljenog iskustva i dojmova koje su donijeli u Dubrovnik na pitanje bi li voljeli živjeti u Americi svo troje su dali poprilično različite odgovore.

Monika je oduševljena svime što je vidjela, ali ipak ne bi mogla zamisliti život u Americi.

- Rado bih opet pošla na putovanje, ali ne bih se uopće voljela naviknuti na ubrzan način života. Jako su izraženi kapitalizam, liberalizam i individualizam. Svatko se brine sam za sebe što ostavlja dojam hladnoće i distanciranosti među ljudima.

Mislav bi mogao zamisliti takav život, ali uz mogućnost povratka u Hrvatsku, jer kako je istaknuo, 'doma je uvijek doma'.
Dok njih dvoje dijele oduševljenje 's rezervom', Luka se našalio kako je već odabrao kuću u Evanstonu, pitoresknom predgrađu Chicaga.

- Definitivno bih mogao tamo živjeti jer je savšeno mirno i lijepo, a svaki dan bih putovao vlakom na posao.

U neformalnom dijelu programa dubrovački studenti su se dosta družili s američkim kolegama te su posjetili niz kulturnih znamenitosti.

Iduća faza ovog projekta nastavit će se posjetom američkih studenata Sveučilištu u Dubrovniku što Mislava, Luku i Moniku posebno raduje jer, kako su istaknuli, imaju želju uzvratiti predivno gostoprimstvo koje im je ukazano, a i Dubrovniku ima što pokazati.

Komentiraj članak

Komentari