NE NASJEDAJTE!

Društvenim mrežama širi se lažna snimka velike bijele psine kod Lošinja

Društvenim mrežama kruži lažna snimka velike bijele psine, za koju se navodi da je snimljena kod Malog Lošinja.

Objavio ju je i jedan Zagrepčanin u grupi “Morski ribolov” koju prati gotovo 20 tisuća ljudi i napisao: “Kod Malog Lošinja sa trajekta… Velika Bijela”. U mnoštvu komentara bilo je upita odakle mu snimka, no to je izbjegao odgovoriti.

Iako je bilo slučajeva da su ove vrste morskih pasa najčešće za velikim brodovima došle u Jadran, to je izrazito rijetko. Morski.hr piše kako se pouzdano zna da je snimka nastala prije nekoliko tjedana na dalekoj Bermudi.

Pitali su stoga Zagrepčanina je li autor snimke i može li pojasniti okolnosti u kojima je nastala, kako bi javnosti ispričali istinu.

Prvi se Zagrepčanin koji je proširio snimku izgovarao

Odgovorio im je sljedeće: "Nisam autor…dobio sam video na what’s up grupi s naznakom da je snimljeno kod Malog Lošinja! Objavio sam video u grupi Morski ribolov gdje sam ovog trena isti i obrisao jer sam dobio gomilu negativnih komentara! Da li je video istinit i da li je snimljen kraj Malog Lošinja ja neznam! Objavio sam kako sam i dobio i širi se What’s up-om! Eto to je sve sto znam, niti sam autor niti znam porijeklo ni lokaciju! Poslao sam kako su poslali i meni, očito nisam trebao ništa!"

Zagrepčanin im se u odgovoru još ispričao ako je nekog uvrijedio i tvrdi da ne zna je li video lažan ili nije te da ga je samo proslijedio.

Drugi Zagrepčanin koji je tvrdio da je snimka autentična priznao da je iz Amerike, kad su ga pitali je li svjestan da je to što radi kažnjivo, odgovorio je: "Jesam, da. Pa dobro, baš me briga"

"U  zadnjih mjesec dana je objavljeno nekoliko snimaka velikih psina u Jadranu za koje se također ne zna autentičnost, pa su bile objavljene! Između ostalog, kako možemo znati da li je istinito ili nije… ako neznamo autora i lokaciju snimke! Objavio sam što sam dobio, očito nisam trebao kad se digla tolika halabuka", rekao im je i poslao creenshot iz jedne od grupa na aplikaciji Whatsapp, gdje na komentar da je snimka iz Amerike, jedan korisnik uvjerava: “Nije… znam iz pouzdanog izvora jer sam od tamo, dečko je išao iz Lošinja za Zadar s trajektom i snimio to.. to je bilo pred 5 dana.”

Morski.hr je nazvao i tu osobu, također iz Zagreba, koja im je nakon što su mu se predstavili priznao da je snimka iz Amerike. Na pitanje je li svjestan da je širenje lažnih informacija kazneno djelo, odgovorio je: "Jesam, da. Pa dobro, baš me briga."

Za širenje lažnih i uznemirujućih vijesti kazna zatvora do šest mjeseci

Snimku su inače snimili sportski ribolovci s Bermude, objavili su je 2. srpnja, neki su je očito zloupotrijebili, a posljedica može biti stvaranje panike među stanovništvom, a posebno među turistima.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo Širenja lažnih i uznemirujućih glasina, u članku 322 stoji: “Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.”

 

Komentiraj članak

Komentari