BADAVA KĆER PREMIJERA

DOLJE S NEPOTIZMOM! Dobila posao mimo natječaja, pa je narod natjerao na otkaz

Kći predsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića dala je, pod pritiskom javnosti, otkaz u državnoj tvrtki u kojoj je ranije dobila posao bez raspisivanja javnog natječaja, potvrdio je osobno entitetski premijer lokalnim medijima, koji istodobno upozoravaju kako je to tek kap u moru sličnih slučajeva kojih ima na stotine.

“Ovih dana smo u mojoj obitelji razgovarali o svemu ovome i moja kći je sama odlučila dati otkaz mada je posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila”, kazao je Novalić u intervjuu za portal Depo.

Anonimno pismo poslano medijima

Ada Novalić zaposlila se prije stanovitog vremena u Financijsko-informatičkoj agenciji FBiH (FIA), a ta informacija dospjela je do medija preko anonimnog pisma skupine zaposlenika koji su upozorili kako se u toj agenciji na dobro plaćenim poslovima bez ikakve natječajne procedure dovode djeca osoba od političkog i javnog utjecaja.

Kao primjer naveli su i kćer Amora Mašovića, dugogodišnjeg dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) i čelnika Instituta za nestale osobe BiH (INO).

Informacija da je kći federalnog premijera dobila posao u instituciji koja se financira iz proračuna izazvala je posebice oštre reakcije, jer je upravo Novalić taj koji uporno ponavlja kako budućnosti nema u državnim tvrtkama te kako je privatni sektor jedini realan oslonac budućeg napretka zemlje.

Zaposlena bez natječaja ali ‘po zakonu’

Ravnatelj FIA-e Esad Mahmutović potvrdio je kako je Adu Novalić zaposlio bez natječaja kao i niz drugih osoba, no tvrdio je kako je to sve po zakonu jer na to ima diskrecijsko pravo.Premijer Novalić ustvrdio je kako sa zapošljavanjem kćeri u FIA-i nije imao ništa dodajući kako ona ima samostalan život u koji se ne miješa.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u jednom svom izvještaju od prije dvije godine utvrdio postojanje čak 260 sličnih slučajeva, Novalića su pitali je li njegova kći prva koja je dala otkaz zbog sumnji u sukob interesa.

“Nisam primijetio niti jedan takav slučaj. Potez moje kćeri je zapravo njezino i moje osobno stajalište kao i stajalište moje obitelji. Nije moje da procjenjujem ponašanje drugih u takvim situacijama. Moja obitelj učinila je ono što misli da je pošteno, moralno i odgovorno”, zaključio je federalni premijer.

Izvor: Krajina.ba 

Komentiraj članak

Komentari