VELIKO ISTRAŽIVANJE

DOKAZANO Menstruacija otkriva koliko biste dugo mogli živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16 tisuća žena.

Opsežno istraživanje Sveučilišta u San Diegu čiji su rezultati objavljeni u časopisu 'Menopause' proučavalo je podatke 16 tisuća žena u menopauzi.

Među ispitanicama koje su prvu menstruaciju dobile s 12 ili više godina te u menopauzu ušle s 50 ili više godina bilo je najviše onih koje su doživjele 90 godina.

Pronašli smo da žene koje menstruaciju dobiju kasnije imaju manje zdravstvenih problema, poput koronarne bolesti srca, i žene koje uđu u menopauzu kasnije češće su odličnog zdravlja, što može biti objašnjenje našeg otkrića, izjavio je autor studije Aladdin Shadyab.

Među ženama koje su kasnije dobile menstruaciju i ušle u menopauzu također je bilo manje pušačica, kao i povijesti dijabetesa.

Autori studije ističu da su dodatna istraživanja potrebna kako bi se točno odredilo zašto ta povezanost postoji, ali i iz dosadašnjih istraživanja jasno je da zdrave navike i zdrava menstruacija znače dug i zdrav život, piše Zadovoljna.

Komentiraj članak

Komentari