Turizam

Dohodu nam sezonci: Domaća čejad ne želi raditi 'neke poslove'

Oko tisuću sezonskih radnika iz Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i drugih županija uskoro će na jug, gdje će se u hotelima i restoranima Dubrovačko-neretvanske županije zaposliti na mjestima kuhara, konobara, portira, vrtlara, sobarica i čistačica. Na primanja od 10.000 kuna mogu računati kuhari u kvalitetnim privatnim restoranima, dok je plaća sobarice 4000 od 4500 kuna − kaže Ivan Mandušić iz dubrovačke područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, koji prve sezonce iz unutrašnjosti očekuje u prvoj polovini ožujka.

Još sredinom siječnja hoteli i turističke agencije objavili su potrebe za sezoncima. Traže se i slastičari, recepcionari, spasioci, animatori, turistički vodiči, pratitelji, osobe za rad na bookingu, transferima. Brojci od tisuću “kontinentalaca” treba dodati i još 3000 “domaćih” sezonaca koji angažman nalaze na poslovima do šest mjeseci, rjeđe osam, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ivan Mandušić vjeruje da će se lanjski rekord, kad je sa Zavoda u sezoni zaposleno 2911 osoba, najviše u posljednjih dvadesetak godina, ponoviti i ove godine. Najave za sezonu su dobre, a i Uskrs ove godine pada ranije.
Najveći su poslodavci na dubrovačkom području hoteli “Valamar”, “Lukšić Grupa”, “Hoteli Cavtat” i “Jadranski luksuzni hoteli”.

Potonja grupacija ove godine planira zaposliti 130 sezonaca u svoja četiri dubrovačka hotela, a pola radnika vraća se na prijašnja radna mjesta, kaže glasnogovornica Zrinka Marinović. Najtraženiji su konobari, pomoćni radnici u praonici i kuhinji, sobarice i čistačice.

Nitko neće u čistačice

Situacija na tržištu rada kod nas je vrlo konfuzna. Imamo mnogo nezaposlenih, a neke poslove nitko ne želi raditi. Ja godinama tražim čistačicu, ali ne mogu naći nikoga tko bi radio za 3500-4000 kuna, kaže Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika.

Komentiraj članak

Komentari