Dubrovačke ljetne igre

'Djela su vraćena svojim autorima'

Prvi događaj u programu ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara upravo je izložba u čast likovnih umjetnika koji su svojim djelima obilježili dugi niz festivalskih godina. Oku poznate slike i plakati rijetko su bile vezane imenima, no ovom su prilikom, riječima Marije Tonković, djela napokon vraćena autorima.

U petak je u palači Sponza otvorena izložba znakovitog imena 'Oblikovatelji sjećanja' na kojoj posjetitelji do 19. kolovoza imaju priliku razgledati plakate i fotografije koji su simbolizirali Igre u njihovoj bogatoj povijesti.

Koliki je izazov bio sastaviti ovakvu izložbu svjedoči i činjenica da je arhiv Igara 1991. godine propao uslijed rata, no zahvaljujući profesorici povijesti umjetnosti dr. sc. Mariji Tonković, Muzeju za umjetnost i obrt iz Zagreba, Državnom arhivu u Dubrovniku i Hrvatskoj radioteleviziji te Epsonu, Igre su svojim često zanemarenim likovnim i grafičkim suradnicima odale priznanje.

Neki od značajnih umjetnika su Tošo Dabac, Đuro Griesbach, Vilko Zuber, Marija Braut, Nenad Gattin, Krešimir Tadić, Slobodan Tadić, Enes Midžić, Pavo Urban, Ana Opalić, Damil Kalođera i drugi. Bitno je napomenuti da su autori nekoliko plakata nepoznati.

Osim u Sponzi, izložba čak 34 plakata i 107 fotografija može se pogledati i u Multimedijalnom centru Visia.

 

 

 Danijela Demarin

 

Komentiraj članak

Komentari