JEZIVA DIJAGNOZA

DJEDU (81) SE NIJE SPUŠTAO TRI MJESECA Liječniku je došao tek kad više nije mogao mokriti, bilo je prekasno…

Da erekcija nije uvijek poželjno stanje, dokazuje najnoviji slučaj iz Australije. Stariji pacijent, kojega liječnici nisu imenovali, u svojoj je 82. godini tri mjeseca imao bolnu erekciju, ali liječniku nije otišao dok jednoga dana nije mogao urinirati punih 15 sati, piše Net.hr.

Pretragama su ustanovili kako je nesretni muškarac imao vrlo agresivan rak bubrega, koji se proširio po okolnom tkivo te mu zahvatio abdomen i genitalije, piše Daily Mail.

“Muškarac nam se javio tek nakon što je tri mjeseca imao erekciju, a kazao je i da je u tom razdoblju trpio bolove u području zdjelice. Opisao je i kako je primijetio krv u urinu, što je najčešći simptom raka bubrega. Tijekom pregleda, liječnici su odmah uočili kako je riječ o malignom prijapizmu. Naime, vrh penisa bio je iznimno napet i kožica se nije mogla povući. Istovremeno mu je koža na skrotumu i na trbuhu također bila vrlo napeta”, kazao je dr. Ryan Pereira iz bolnice Princess Alexandra u Woolloongabbu u Queenslandu.

Pretrage su pokazale da je na vanjskom zidu bubrega imao tvorbu veličine tri centimetra. Biopsijom su potvrdili da je riječ o rijetkom obliku agresivnog karcinoma bubrega, čiji je najčešći uzročnik duhanski dim. Muškarac je, kako su ispričali iz bolnice, počeo pušiti u dobi od četiri godine i popušio bi više od 100 kutija cigareta na godinu.

Prije postavljanja dijagnoze, rak se proširio na limfne čvorove uzrokujući brojne otekline i bilo je jasno da neće dugo poživjeti. Uspjeli su mu kroz trbušnu stijenku staviti kateter i tako osloboditi urin iz mjehura, no bilo je jasno, s obzirom na njegovo opće stanje, da ga neće moći kirurški liječiti. Razmatrali su prebacivanje pacijenta na palijativnu skrb, no muškarac je u međuvremenu preminuo.

Komentiraj članak

Komentari