Tehnologija

Direktor Googlea: Do 2045. godine postat ćemo digitalno besmrtni

Slavni izumitelj i futurist Ray Kurzweil tvrdi kako će ljudi do 2045.godine moći "uploadati" svoje umove u računala te postati digitalno besmrtni. Googleov direktor inžinjeringa tvrdi kako će biološke dijelove našeg tijela zamijeniti mehanički, i to do 2100. godine. Kurzweil smatra da je to prirodna posljedica napretka tehnologije, a ove teorije izložio je na međunarodnom kongresu 'Globalne budućnosti 2045' u New Yorku prošlog vikenda.

Kurzweilova teorija naslanja se na 'Mooreov zakon', koji kaže kako se računalna snaga u prosjeku udvostručava svake dvije godine. Mooreov zakon još uvijek se održava, a ako se tako nastavi, računala će do 2045. godine postati dovoljno moćna da mogu u cijelosti simulirati ljudski mozak, a potom ga nadmašiti.

Doći će do tehničke singularnosti, tvrdi Kurzweil, koja donosi i ‘digitalnu besmrtnost’, jer ćemo misli, sjećanja i osobnost moći pohraniti digitalno, čak i nakon smrti, a nakon toga društvo kakvo znamo danas više neće moći postojati. Tehnološka singularnost teoretska je točka u tehnološkom razvoju, u kojoj se pojavljuje tehnološka superinteligencija, prenosi večernjak.

Komentiraj članak

Komentari