Grad bez ideja

DEVASTIRANI GRADAC Gradonačelniče, ne treba nam kafić, treba nam mirni park! (FOTO)

Prošetati najstarijim i najvećim dubrovačkim perivojem čija ljepota blijedi znači hodati hrpicama slomljenog stakla od razbijenih boca nakon ludog noćnog provoda petkom i subotom, gledati razbijeno igralište za djecu, neočišćene šetnice, osušeno zelenilo koje će potpuno nestati zbog nebrige. Sjesti se može na razbijenu klupu koju krase nemaštoviti grafiti, posvećeni manjinskim i ekstremističkim skupinama.

Kante za smeće potpuno su slomljene, nemaju ni svrhu, a zamućena  fontana od koječega na početku šetališta sve to nagovješćuje - da je Gradac potpuno devastiran, uništavan godinama. O njemu se nitko ne brine.

"Što da vam kažem? Imamo divljaka u Gradu, sustav video nadzora se još nije realizirao, Gradac treba popraviti i nastaviti dalje. Kompleksniji je problem i nije ga jednostavno riješiti, idejni projekt uređenja doživio je kritike od stručnjaka, nitko tko je kritizirao nije rekao kako da ga popravimo, nemamo sredstva i ne znamo kako ćemo ga urediti, složeni je problem koji će se djelomično riješiti kada se završi kompleks Stare bolnice" govori Niko Šalja, zamjenik gradonačelnika Vlahušića.

Gradski službenici nemaju viziju ni ideju što napraviti s parkom Gradac, gradonačelnik Vlahušić na sastancima sa stručnjacima u nekoliko je navrata obećavao podržati uređenje dubrovačkog parka, održana je i javna rasprava na temu "Kako dalje", no dalje se nije krenulo, a najstariji i najveći dubrovački perivoj je i dalje u katastrofalnom stanju. Inače, Društvo prijatelja prirode DUB utemeljeno 1898-godine uređivalo je Gradac što je bio njihov prvi veliki zahvat. "Gradac je uređivan entuzijazmom i dobrovoljnim davanjima, Gradac je DUB-ov ponos i čast" kazao je dr. Jerko Brešković, bivši predsjednik tog najstarijeg građanskog udruženja u Dubrovniku.
 
Danas su od ponosa i časti DUB-ovcima preostala jedino sjećanja, a mlađima da uživaju u njihovim pričama o uređenom parku. "Nema posjetitelja koji nije uzdisao od ljepote na Gracu" govori Brešković.

Dok se Grad opravdava kako novaca nema uređenje parka DUB-ovci nude jeftinije i jednostavnije rješenje od komercijalizacije, prostora s dva kafića, posebno sagrađenim trim stazama, različitim spravama što iziskuje ulagače, novac i mnogo vremena. Umjesto da se na skučenom prostoru natrpavaju sadržaji kojih Dubrovnik ima napretek, Mira Rechner, članica Zaklade Gradac ima svoje viđenje uređenja. "To je građanski mirni park i takav treba i ostati sa sadržajima za djecu. Kao da ništa u Gradu ne može postojati bez kafića, a znamo na što nam Grad zbog toga sliči, umjesto toga za manje novaca potrebno je temeljito očistiti puteve koji se godinama nisu održavali te da postoji čuvar koji će se brinuti da se smeće ne baca ispod zidova, jer kante nemaju smisla ako netko park ne nadgleda." Gradac, naime čisti samo jedan čistač nakon vikenda.

Isto tako Bruno Šišić napomenula je Rechner, dubrovački krajobrazni stručnjak upozorio je kako će Gradac ovim tempom ostati potpuno bez zelenila koje se ne održava. "Stabla neće živjeti još dugo, u isto su vrijeme sađena, ne podrezuju se i ne diže se balast". Isto tako propada i Bogišićev park.

"Razlog tome je nepostojanje žara i entuzijazma za uređenom prirodom i zelenilom" govori Brešković koji se nada kako bi se javnost ipak mogla senzibilizirati za ovakve probleme i korigirati vlast ako je ona nepromišljena" objašnjava Brešković.  Možda bi tada i Grad dobio kakvu ideju?

Gradu Dubrovniku takva ideja nije pala "napamet", a "loptica" se prebaciva na Sveučilište koje treba čekati da završi uređenje kompleksa Stare bolnice. Gradonačelnik čini se ne šeta po Gracu, pa ne vidi da vise dijelovi klupa na stijenama, da je na svakom koraku slomljena boca, da zelenilo propada, psi su zabranjeni, ali park ipak smrdi od fekalija. Podsjetimo, iako nema sluha za ideje DUB-ovih stručnjaka koji udrugu njeguju od 1898 tek je prije nekoliko mjeseci podržao nakaradnu ideju o "atraktivnom parku, futurističkom lebdećem teatru, mostu koji spaja stari i novi dio Grada, dok bi dvorana i trg mogli zamijeniti današnje parkiralište". Urediti Gradac, očistiti ga i čuvati kompleksan je problem, nemati strpljenje za jednostavne zahvate i ideje, a podržavati futurističke devastacije se može?

Naime, vikendom se, više djeca nego odrasli, opijaju po parku. "To je ogledalo današnjeg društva, da ti mladi ljudi imaju neki drugi sadržaj i da su možda malo manje siromašni provodili bi se drugačije" govori Aida Cvjetković, voditeljica Zaklade za Gradac.

Zaklada park Gradac imala je cilj brinuti o  Gracu i oplemeniti ga hortikulturalno. Članovi su pokušali naći donatore koji će investirati novac u obnovu parka i čuvanje, pokretanjem idejnog projekta revitalizacije parka uspjeti dobiti novce iz EU fondova. "Kontaktiralii smo sve institucije od bivše gradonačelnice Šuice, današnjeg gradonačelnika Vlahušića, no nismo se maknuli s mrtve točke, bojim se da Grad nije bio dovoljno zainteresiran" govori Aida Cvjetković.

Podsjetimo, dubrovčani su sa zgražanjem dočekali vijest o futurističkom projektu “Gradac”, autora Davora Senečića, koji uz izgradnju lebdećeg teatra i visećeg mosta na spoju parka Gradac s tvrđavom Lovrijenac, predviđa višenamjensku dvoranu i čitav niz ultramodernih sadržaja usred kontaktne zone UNESCO-ova grada.

Daleko od očiju javnosti, zagrebački arhitekt i vlasnik arhitektonskog studija S.E.N.D. predstavio je projekt gradonačelniku Andru Vlahušiću, koji ga je podržao i izrazio žaljenje što u gradskoj blagajni manjka 10 milijuna kuna za njegovo životvorenje.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgleda najstariji dubrovački park Gradac za koji gradonačelnik nema ideje ni viziju, a stručnjake koji imaju i jedno i drugo ne sluša.

Azra Hadžić

Komentiraj članak

Komentari