Umjetnost?

DERNEK U KINU SLAVICA: Sinoć prikazan još jedan katastrofalan film o propaloj Jugoslaviji i Brozu zvanom Tito

U okviru programa "Okusi drugačije kino u Slavici" večeras je prikazan dokumentarni film redateljice Mile Turajlić ‘Cinema Komunisto’.

Prikazani film vodi na putovanje kroz ostatke filmske industrije Jugoslavenskog diktatora, ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije. Leka Konstantinović bio je 32 godine Titov osobni kinooperater, što je kod komunističkih diktatora bio uobičajeno. U tom periodu prikazao mu je ukupno 8801 film o čemu je vodio uredne zabilješke.

Od natrule scenografije u 'gradu duhova’, u koji se pretvorila moćna Avala, do diktatorove privatne sale za projekcije, pratimo čovjeka koji je opsesivno svake noći gledao filmove dok je danju, upravljajući zemljom na zločinački način, čitao i prepravljao scenarije budućih filmova. Uz pomoć odlomaka iz više od 60 zaboravljenih jugoslavenskih filmova, ‘Cinema Komunisto’ je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu.

Gosti večeri su Marija Škaričić, Nataša Rajković i Bobo Jelčić. Susret su vodili Romana Kolić i Ivan Vigjen.
Interesantno je kako je do prikazivanja ovoga filma došlo baš u vrijeme dok se u hrvatskoj vode žestoke rasprave oko UDBA-ških likvidacija hrvatske političke emigracije, a znamo kako se bez odobrenja jugoslavenskog diktatora Broza zvanog Tito niti jedno političko ubojstvo nije moglo izvršiti. O tome u 8801 filmu zasigurno nije bilo riječi, kao što nije bilo riječi niti o stotinama tisuća pobijenih Hrvata na Križnom putu, zatim stotinama tisuća prognanin Njemaca nakon drugog svjetskog rata, Talijanima koji su bačeni u Fojbe, o 71-oj, MASPOK-u, Golom otoku, Jazovki i drugim komunističkim stratištima. Vjerojatno su autorima te sitnice, kao manje bitne, promakle.

Gledalište je, očekivano, bilo skoro potpuno prazno.


Komentiraj članak

Komentari